PREMIJER ŠVEDSKE OTVORENO PORUČIO: "Ne možemo ispuniti neke zahtjeve Turske za ulazak u NATO"

"Turska je potvrdila da smo uradili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također navode da žele stvari koje mi ne možemo, koje ne želimo, da im damo", poručio je Kristersson

  • Evropa

  • 08. Jan. 2023  

  • 0

Turska, koja mjesecima blokira ulazak Švedske i Finske u NATO, postavila je neke zahtjeve koje Švedska ne može prihvatiti, rekao je u nedjelju švedski premijer.

"Turska je potvrdila da smo uradili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također navode da žele stvari koje mi ne možemo, koje ne želimo, da im damo", rekao je Ulf Kristersson tokom konferencije o sigurnosti kojoj je također prisustvovao šef NATO-a Jens Stoltenberg.

"Uvjereni smo da će Turska donijeti odluku, samo ne znamo kada", rekao je on, dodajući da će to zavisiti od unutrašnje politike Turske, kao i od "kapaciteta Švedske da pokaže svoju ozbiljnost".

Švedska i Finska prekinule su decenijama dugu vojnu neutralnost i podnijele zahtjev za pridruživanje odbrambenom savezu predvođenom SAD kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu u februaru.

Ali Turska je odbila da odobri njihovu kandidaturu dok dvije zemlje ne preduzmu određene korake, uključujući pridruživanje Turskoj borbi protiv zabranjenih kurdskih militanata.

Većina zahtjeva Turske odnosila se na snažnu vezu Švedske s kurdskom dijasporom.

Ministar vanjskih poslova Finske rekao je da će se ta zemlja pridružiti NATO-u u isto vrijeme kada i Švedska

"Finska nije u tolikoj žurbi da se pridruži NATO-u da jedva čekamo da Švedska dobije zeleno svjetlo", rekao je Pekka Haavisto novinarima na nedjeljnoj konferenciji.

Krajem decembra Turska je pohvalila Švedsku što je odgovorila na njene sigurnosne brige, ali je naglasila da je potrebno više da bi se dobila puna podrška Ankare za zaustavljenu kandidaturu Štokholma za članstvo u NATO-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...