RATNE IGRE NA ISTOKU: Kina izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, oglasilo se zapovjedništvo...

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, koji kineska vlada smatra svojim teritorijem.

  • Svijet

  • 09. Jan. 2023  

  • 1

Kineska vojska saopćila je da je u nedjelju izvela ofanzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana.

Zapovjedništvo narodnooslobodilačke vojske na istoku kazalo je u saopćenju kasno u nedjelju da su njegove snage organizirale "zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe" u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Cilj vježbi bio je testirati zajedničke borbene sposobnosti i "odlučno se suprotstaviti provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za neovisnost Tajvana", dodaje se u kratkom saopćenju.

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, koji kineska vlada smatra svojim teritorijem.

Kina je izvela slične vježbe krajem prošlog mjeseca, a Tajvan je izvijestio da su 43 kineska zrakoplova prešla centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dviju strana.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovne vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

Prošle je godine Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjete Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvan, kojim se upravlja demokratski, snažno odbacuje aspiracije Pekinga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...