PICULA OZBILJNO ZABRINUT: “I vlast i opozicija moraju biti svjesni svoje odgovornosti za dalji napredak Crne Gore”

“Trenutno je najviši sud u Crnoj Goru blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti cijelog niza otvorenih problema, koji će daljim odgađanjem biti sve više riješiti. I vlast i opozicija moraju biti svjesni svoje odgovornosti za dalji napredak Crne Gore jer je vrijeme svakako najdragocjeniji resurs”, pojasnio je Picula.

  • Regija

  • 11. Jan. 2023  11. Jan. 2023

  • 2

Prije šest mjeseci je bilo razumno izraziti nadu da će Crna Gora nakon jedne Vlade koja očito nije mogla realizovati svoj program zbog raznoraznih kontraverzi i sukobljavanja biti zamijenjena Vladom koja će, ako ništa drugo, barem prestati ponavljati greške prethodne, koja je izgubila povjerenje parlamenta, kazao je Evropski poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je, gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV istakao da ta očekivanja nisu bila samo njegova i da je ta nada iznevjerena.

“Već duže vrijeme sam ozbiljno zabrinut zbog političke situacije u Crnoj Gori. Ovo što se događa je neodrživo i kriza se mora riješiti što prije”, smatra Picula.

Institucije Crne Gore zbog mnogih prestrojavanja promjena i problematičnih poteza su dovedene u teško stanje i, kako dodaje, bilo bi najkorisnije sprovesti prijevremene izbore.

“Takvi izbori predstavljaju najbolje rješenje da se pokuša prevladati trenutna politička blokada i da se odlučivanje o budućnosti Crne Gore ponovo povjeri građanima, jer je očito ova konfiguracija na vlasti i da oni koji pokušavaju donijeti odluke to ne čine uspješno”, napomenuo je Picula.

Prema njegovom mišljenju, kompletiranje Ustavnog suda je pitanje koje zaista zahtijeva hitan odgovor.

“Trenutno je najviši sud u Crnoj Goru blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti cijelog niza otvorenih problema, koji će daljim odgađanjem biti sve više riješiti. I vlast i opozicija moraju biti svjesni svoje odgovornosti za dalji napredak Crne Gore jer je vrijeme svakako najdragocjeniji resurs”, pojasnio je Picula.

Smatra da su bilo kakve opstrukcije u rješavanju ovog krucijalnog problema apsolutno neprihvatljive, te upozorava da to može imati i nesagledive političke posljedice.

“Tu nije samo riječ o nefunkcionalnosti institucija, nego i o prijetnji koja može imati daleko veći značaj. Rokovi koje spominjete nadam se da će biti ispunjeni i da ćemo uskoro vidjeti rješavanje prvog, ali ključnog problema o uspostavljanju neke nove normalnosti Crne Gore”, kazao je Picula.

Ovog trenutka ne treba ništa nagađati, dodaje, ali je sigurno da se situacija koja je već sada dovoljno loša može dalje zakomplikovati.

“Previše je vremena izgubljeno i ovaj parlamentarni saziv je pokazao da nije u stanju adekvatno artikulisati politiku i donijeti sigurnu i stabilnu vladu. Kada se tome doda situacija da ne postoji funkcionalni Ustavni sud, onda imate sva pitanja već koja su sada otvorena, a i ona koja mogu doći, opteretiće ionako lošu situaciju”, ocijenio je Picula.

Ne smije se zanemariti ni kontekst vremena u kojem živimo – u dramatičnim geopolitičkim okolnostima, a i bez obzira na njih, dodaje, zacrtani evroatlanski smjer Crne Gore ne smije doći u pitanje.

“To je smjer kojeg u ogromnom broju traže građanke i građani Crne Gore, a oni žele budućnost u EU. Mislim da je prvi korak u tom procesu ozdravljenja političke klime upravo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda”, napominje Picula.

Upravo ovo što se događalo u posljednje dvije godine, ističe, je već prouzrokovalo štetu i usporavanje crnogorskog puta ka EU. Nada se, dodaje, da će svi oni koji su sudjelovali u donošenju političkih odluka pogledati u retrovizor i vidjeti šta znači duboka politička polarizacija i nemogućnost dogovora o ključnim elementima funkcionisanja države.

“To svakako znači ne samo stagnacija, nego i nazadovanje Crne Gore. Nadam se da je to kristalno jasna slika pred očima onih koji ipak moraju uložiti dodatni napor i pokušati premostiti postojeće političke razlike. Oni moraju ostati u svakom demokratskom društvu jer politike razlike daju dinamiku političkom životu, ali u nekim bazičnim stvarima, bitnim za funkcionisanje države, pogotovo one koje ima opravdanu ambiciju da se priključi EU. Te političke razlike ne smiju postati smetnje”, ocijenio je Picula.

Ove razlike su dovele do cijelog niza nefunkcionisanja institucija i to je, kako je poručio, dovoljno upozorenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...