Vijesti
DENIS BEĆIROVIĆ UN-u: "UN su napravile grešku 1995., ali ne smiju to ponoviti 2024. godine"
Prije 18 min0
Aioli sos ide uz sve, a možete ga spremiti za 10 minuta.
Gastro
15. Jan. 2023 15. Jan. 2023
0
Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za sos na bazi bijelog luka u kojem se uživa širom Mediterana, a posebno ga vole u Provansi i Kataloniji.
"Otmjena majoneza", kako ga nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluostrva služi se uz krompir, meso, ribu.
Aioli zaista liči na majonezu jer se pravi od sirovih žumanaca i ulja, samo što je obavezno maslinovo ulje. Osim toga dodaje se i limunov sok - i ponekad malo senfa. Aïoli doslovno znači ulje i bijeli luk - "ail" je bijeli luk na francuskom.
Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i "varati" pa napraviti jednostavniju verziju s gotovom majonezom. Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krompir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano povrće ili pržene lignje i ribu. Po želji možete dodati i chilli ili šafran.
Sastojci:
5 srednjih češnjeva bijelog luka
2 kašičice limunovog soka, po ukusu
½ šoljice kvalitetne majoneze
so
Po želji: ¼ kašičice senfa
Priprema:
1. U maloj posudi pomiješajte izgnječeni bijeli luk i limunov sok tako da se sjedine u smjesu, posolite i pustite da odstoji 10 minuta.
2. Mrežastu cjediljku položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite smjesu i protisnite kako bi izašlo što više soka. Ono što ostane možete baciti.
3. Umiješajte majonezu u sok od limuna i luka.
5. Probajte i po potrebi dodajte još majoneze ili senfa.
6. Aioli čuvajte u frižideru.
Prijatno!:)
(Nova.rs)
Vijesti
DENIS BEĆIROVIĆ UN-u: "UN su napravile grešku 1995., ali ne smiju to ponoviti 2024. godine"
Prije 18 min0
Politika
ŽELJKU CVIJANOVIĆ "POGODILA" IZJAVA KONAKOVIĆA I ISAKA: "Njima je ozbiljan izazov okupiti i trocifren broj ljudi na jednom mjestu!"
Prije 21 min0
Mini market
SKUP DODIKOVIH ULIZICA U BEOGRADU: "Odbrana Dodika je odbrana same Republike Srpske!"
Prije 30 min0
Sport
SAD I ZVANIČNO: Sergej Barbarez novi selektor Bosne i Hercegovine!
Prije 34 min0
Gastro
BIVŠI MESAR OTKRIO SVE TRIKOVE: Zbog načina na koji nas varaju u mesnicama dao otkaz
17. Apr. 20240
Gastro
BOLJI NEGO IZ PEKARE: Ovaj recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
18. Apr. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
17. Apr. 20240
Gastro
KRATKO, SLATKO, POTREBNO JE SAMO PET MINUTA: Jednostavni desert u čaši za sve ljubitelje jagoda i šlaga
17. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.