Svijet
TEROR SE NASTAVLJA: Izraelska vojska napravila raciju u izbjegličkom logoru
Prije 12 min0
Aioli sos ide uz sve, a možete ga spremiti za 10 minuta.
Gastro
15. Jan. 2023 15. Jan. 2023
0
Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za sos na bazi bijelog luka u kojem se uživa širom Mediterana, a posebno ga vole u Provansi i Kataloniji.
"Otmjena majoneza", kako ga nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluostrva služi se uz krompir, meso, ribu.
Aioli zaista liči na majonezu jer se pravi od sirovih žumanaca i ulja, samo što je obavezno maslinovo ulje. Osim toga dodaje se i limunov sok - i ponekad malo senfa. Aïoli doslovno znači ulje i bijeli luk - "ail" je bijeli luk na francuskom.
Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i "varati" pa napraviti jednostavniju verziju s gotovom majonezom. Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krompir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano povrće ili pržene lignje i ribu. Po želji možete dodati i chilli ili šafran.
Sastojci:
5 srednjih češnjeva bijelog luka
2 kašičice limunovog soka, po ukusu
½ šoljice kvalitetne majoneze
so
Po želji: ¼ kašičice senfa
Priprema:
1. U maloj posudi pomiješajte izgnječeni bijeli luk i limunov sok tako da se sjedine u smjesu, posolite i pustite da odstoji 10 minuta.
2. Mrežastu cjediljku položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite smjesu i protisnite kako bi izašlo što više soka. Ono što ostane možete baciti.
3. Umiješajte majonezu u sok od limuna i luka.
5. Probajte i po potrebi dodajte još majoneze ili senfa.
6. Aioli čuvajte u frižideru.
Prijatno!:)
(Nova.rs)
Svijet
TEROR SE NASTAVLJA: Izraelska vojska napravila raciju u izbjegličkom logoru
Prije 12 min0
Vijesti
LIJEPA VIJEST I ZA BANJALUČKE PENZIONERE: Danas uplata jednokratne pomoći
Prije 17 min0
Hronika
CRNI BILANS NA BIJELIM STAZAMA: Najmanje deset osoba poginulo na skijalištima...
Prije 23 min0
Vijesti
BOSNA I HERCEGOVINA JE UZ VAS: Bh. zvaničnici uputili saučešće narodu Turske
Prije 29 min0
Gastro
GOTOVA ZA 45 MINUTA: Sočna piletina na francuski način osvaja svakim zalogajem
03. Feb. 20231
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Napravite izvrsnu krompirušu prema starom receptu i iznenadite ukućane (VIDEO)
04. Feb. 20231
Gastro
DOMAĆI DORUČAK NEDJELJOM: Na brzinu napravite jogurt-uštipke i oduševite ukućane… (VIDEO)
05. Feb. 20230
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Na brzinu napravite kolač Napoleon, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.