NATO PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET I SUVERENITET BiH: Jens Stoltenberg pozvao lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela

U saopćenju se navodi da su se Stoltenberg i Bećirović osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi "mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti".

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u Briselu pozvao sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela. 

Kako se navodi u saopćenju NATO-a objavljenom nakon sastanka, Stoltenberg je posebno istakao važnost stabilnosti u regionu, napominjući da je to od strateškog značaja za NATO.

Stoltenberg je rekao da se vlasti Bosne i Hercegovine trebaju i dalje fokusirati na reforme i zaštititi multietničke institucije na svim nivoima.

U saopćenju se navodi da su se Stoltenberg i Bećirović osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi "mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti".

Generalni sekretar pozvao je sve političke lidere u zemlji da se uzdrže od retorike podjela i poduzmu konkretne korake ka unutrašnjem pomirenju.

Stoltenberg je istakao da NATO u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, dodajući da podržavaju aspiracije BiH za ulazak u NATO.

Naglasio je da paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koji je u pripremi, ima za cilj jačanje kapaciteta odbrane i sigurnosti zemlje, te da će podrška reformama u sektoru odbrane biti nastavljena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...