IZASLANIK VLADE NJEMAČKE ZA ZAPADNI BALKAN MANUEL SARRAZIN: "Politička kriza u Crnoj Gori predstavlja ozbiljnu prijetnju za njeno priključenje EU"

Prema njegovim riječima, velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji, a trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja.

  • Regija

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 0

Izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin kazao je danas da trenutna politička i ustavna kriza u Crnoj Gori predstavlja ozbiljnu prijetnju za priključenje te zemlje Europskoj uniji.

Sarrazin, koji danas boravi u posjetu Crnoj Gori, pozvao je zastupnike u Skupštini Crne Gore da izaberu sudce Ustavnog suda najkasnije do početka februara 2023. godine te da za dobrobit te zemlje po strani ostave dnevno političke interese.

"Mogu samo ponoviti da je funkcionalan Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori. Na Skupštini Crne Gore je da izborom sudaca što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo učinkovito pravosuđe", kazao je Zaracin te dodao kako bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizirano, a vladavina prava je duboko oslabljena.

Prema njegovim riječima, velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji, a trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja.

"Moja posjeta Crnoj Gori ima za cilj da zajedno pogledamo u budućnost. Zato želim da stupim u intenzivan dijalog neposredno sa zastupnicima, političkim strankama i donosiocima odluka, a također i sa stručnjacima iz civilnog društva", kazao je Sarrazin, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Crnogorski Ustavni sud od 13. septembra prošle godine ima samo tri od sedam sudaca, a skupština Crne Gore u dva kruga glasanja nije izabrala četvoricu nedostajućih sudaca tog suda.

Skupštinski Ustavni odbor nastavlja danas saslušanje kandidata, koji su se prijavili na natječaj za izbor četiri sudca Ustavnog suda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...