ŽARKO KORAĆ OBJAŠNJAVA: Zašto naprednjaci koriste simbol divlje i agresivne životinje, poput vuka, da prikažu svoju vjernost Vučiću?

Korać podsjeća da je simbol vuka u Srbiji posljednji put koristio JSO, odnosno Crvene beretke, čiji su pripadnici osuđeni za ubistvo premijera.

  • Regija

  • 21. Jan. 2023  21. Jan. 2023

  • 3

Ko bi danas koristio simbol divlje i agresivne životinje, poput vuka, da prikaže svoju vjernost nekoj mirnodopskoj politici – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući jučerašnju „akciju“ naprednjaka na društvenim mrežama, takozvanim zatrpavanjem postovima sa fotografijama vukova, uz propratne poruke „Vukovi tvoji uvijek su uz tebe“, ili kao što je to u postu ministra odbrane Miloša Vučevića„Uvijek uz predsjednika“, Korać podsjeća da je simbol vuka u Srbiji posljednji put koristio JSO, odnosno Crvene beretke, čiji su pripadnici osuđeni za ubistvo premijera.

Danas.rs, podsjeća da je ova naprednjačka „najezda“ poruka na društvenim mrežama uslijedila nakon sastanka predsjednika Srbije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, savjetnicima za spoljnu i bezbjednosnu politiku predsjednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Njemačke, Emanuelom Bonom i Jens Plötnerom i diplomatskim savjetnikom predsjednika Vlade Republike Italije Francesco Taloom.

Vučić je poslije tih sastanaka rekao da su razgovori bili vrlo teški, „možda i najteži koji smo imali“, odnosno da je to je bila otvorena diskusija o onome „oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rješenje“. "Kao predsjednik Srbije danas sam nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom", naveo je.

„Vučić je suočen sam sa sobom“

Žarko Korać kaže za Danas da „kako se i moglo predvidjeti, Vučić je potpuno pogrešnom politikom da Srbi izađu iz svih institucija Kosova izazvao ozbiljnu krizu na sjeveru Kosova koja je pretila da dovede do oružanog konflikta i Zapad reaguje – prvi put izložen ozbiljnom pritisku da ove godine riješi Kosovski problem.

"To je zajednička delegacija EU i SAD koja ovaj put ima i konkretan predlog sporazuma. Grubo rečeno suočen je sa izborom – ili sporazum ili sankcije", smatra Korać.

Govoreći o podršci SNS funkcionerima, koja je uslijedila neporedno nakon sinoćenjeg obraćanja Vučića, Korać kaže da je to „organizovana podrška, u ranijem jednopartijskom periodu bi se govorilo “iz baze”.

"Njegova reakcija je tipična reakcija političara populiste: moj vjerni narod je uz mene! Oni će kao vukovi da me brane. Najgore je što tu vrstu političke odbrane nismo videli u Evropi odavno. Ko bi danas koristio simbol divlje i agresivne životinje da prikaže svoju vjernost nekoj mirnodopskoj politici. Posebno jer je taj simbol u Srbiji posljednji put koristio JSO, odnosno Crvene beretke, čiji su pripadnici osuđeni za ubistvo premijera", kaže Korać.

Mene brine, dodaje, što se vlast u Srbiji sve iracionalnije ponaša.

"Prošao je za nju period kupovine političkog vremena i ona očigledno ne može da se snađe u novim okolnostima", zaključuje on.

A za ove koji koriste simbol vuka da izraze političku lojalnost; naš narod kaže “vučija ćud”, uvijek na kraju napadne gospodara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...