SUTRA POČINJE KINESKA NOVA GODINA: Slavlje prate neobični običaji, u kućama postavljaju...

Umjesto novogodišnje jelke Kinezi u kućama postavljaju drvo mandarine koja je sa svojim okruglim plodovima simbol punoće i bogatstva.

  • Jeste li znali

  • 21. Jan. 2023  21. Jan. 2023

  • 0

Sutra počinje kineska Nova godina.

Kinezi svaku Novu godinu slave na različit datum koji simbolizira početak proljeća te ju nazivaju Proljetni festival. Ujedno je najvažniji i najduži tradicionalni kineski praznik. Poznata je i pod imenom lunarna Nova godina, posebno izvan Kine. Prvi dan se određuje prema mladom mjesecu, koji se javlja između 21. januara i 20. februara svake godine po gregorijanskom kalendaru. 

Slavlje završava 15. dan nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

Novu godinu Kinezi slave uglavnom u krugu porodice te prave ukrase od crvenog papira koje spajaju s natpisima sa željama za blagostanje i sreću. Naime, crvena boja u kineskoj kulturi predstavlja zaštitu od negativne energije, zbog čega Kinezi Novu godinu često dočekuju u crvenoj odjeći. 

Kinezi u kućama postavljaju drvo mandarine

Dio tradicije je i temeljno čišćenje kuće prije praznika, koje simbolizira otvaranje prostora za nešto novo i dobro. Umjesto novogodišnje jelke Kinezi u kućama postavljaju drvo mandarine koja je sa svojim okruglim plodovima simbol punoće i bogatstva. Večer ususret Novoj godini porodica se okuplja oko svečanog prazničnog stola. Najčešće se jedu svinjetina, pačetina, piletina te slatke delicije i voće. 

Kineska kultura podrazumijeva i poseban pozdrav tokom Nove godine, pri kojem je jedna ruka skupljena u šaku i prekrivena drugom rukom.

Prema tradiciji, tokom kineske Nove godine nema tuširanja, pranja rublja ili pospremanja kuće. Smeće se ne smije ni slučajno bacati. Drugi dan praznika provodi se s porodicom, a trećeg se dana izbjegavaju posjete jer je to dan svađa. Sedmog se dana obilježavaju rođendan svih i tada se priprema zabava.

Tokom lunarne Nove godine zabranjene pojedine stvari

U dijelovima Kine su tokom lunarne Nove godine zabranjene pojedine stvari samo zbog toga kako zvuče. Kupovina obuće nije dopuštena jer izraz za cipelu (haai) ima prizvuk gubitka i uzdisanja na kantonskom kineskom jeziku, navodi Index.hr.

Iako je prisutna bogata tradicija, slavljenici kineske Nove godine nisu se dužni pridržavati baš svakog običaja. Neki ipak kupuju cipele tokom ovih 15 dana, a što je važnije, ljudi se ne suzdržavaju od tuširanja. Bit ovog praznika je provesti vrijeme s porodicom i voljenima, bez obzira na ostale detalje.

Kineska Nova godina slavi se u Kini i u državama gdje ima mnogo kineskog stanovništva, kao što su Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija, Nepal, Butan i Vijetnam.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...