MASOVNA HAPŠENJA U UKRAJINI: Razotkrivena grupa tajnih agenata, slali Rusima koordinate, pa žurili na mjesto udara...

Protiv uhapšenih vodi se istraga prema članku izdaje počinjene u vanrednom stanju, ali sigurnosna služba Ukrajine ne navodi imena uhapšenih

  • Svijet

  • 22. Jan. 2023  

  • 0

Sigurnosna služba Ukrajine izvijestila je da su saboteri koje su uhapsili Rusiji dali koordinate kritičnih infrastrukturnih objekata, uključujući preduzeća za proizvodnju energije, javlja Radio Svoboda.

Saopćili su da je njihova kontraobavještajna služba neutralizirala mrežu agenata vojnoobavještajne službe Rusije nakon specijalne operacije od više faza u regiji Dnjipro.

Kako navode, uhapšeno je sedam ruskih agenata, koji su korigirali ruske raketne udare na Dnjipro.

- Svaki strijelac ili oficir trebao bi shvatiti da njihovi postupci neće proći nekažnjeno, rekao je Vasil Maljuk, šef sigurnosne službe Ukrajine dodajući da su koordinate koje su davali Rusiji kasnije korištene za pripremu i izvođenje raketnih napada na grad.

Nakon napada agenti bi obilazili mjesta gdje je raketa pala kako bi utvrdili učinke zračnih udara i ponovno ih prilagodili.

Podaci o mogućoj umiješanosti uhapšenih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Dnjipru 14. januara ove godine trenutno se provjeravaju.

Prema sigurnosnoj službi Ukrajine, uhapšeni su također prikupljali obavještajne podatke o baziranju i kretanju jedinica oružanih snaga u regiji, pokušavajući identificirati položaje ukrajinskog proturaketnog odbrambenog sistema.

Prikupljene podatke prosljeđivali su predstavnicima vojnoobavještajne službe Rusije, preko "stanovnika" u grupi.

- Ispostavilo se da je on državljanin Ruske Federacije i bivši stanovnik Dnjipra. U 2014. godini je stvorio lokalnu prokremaljsku javnu organizaciju. Njeni predstavnici zagovarali su stvaranje jugoistočne ukrajinske republike pod kontrolom zemlje agresora, govore iz Sigurnosne službe Ukrajine.

Nastavljaju kako je kasnije pobjegao u Rusiju, gdje ga je regrutiralo njihovo vojnoobavještajno osoblje. Prema njihovom zadatku, stvorio je vlastitu agenciju svojih istomišljenika i sunarodnjaka.

Tvrde kako je grupa bila u pripravnom stanju do okobra 2022. godine, kada je započela s aktivnim izviđačkim i subverzivnim djelovanjem protiv Ukrajine.

Protiv uhapšenih vodi se istraga prema članku izdaje počinjene u vanrednom stanju, ali sigurnosna služba Ukrajine ne navodi imena uhapšenih

Kada su ruske trupe 14. januara pokrenule još jedan masovni napad na Ukrajinu, njihova raketa pogodila je stambenu zgradu u Dnjipru. Poginulo je 46 ljudi, dok ih je ranjeno 80.

Ukrajinska vojska kaže da se radilo o krstarećem projektu Kh-22 ispaljenom iz bombardera Tu-22 iz regija Kursk u Ruskoj Federaciji. Vlasti pretpostavljaju da je ruska vojska ciljala na Nadniprjansk i pogodila zgradu.

- Ruska vojska ne udara na stambene zgrade ili objekte društvene infrastrukture, rekao je dva dana kasnije Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije, iako postoje mnoga svjedočanstva koja govore suprotno.

Sigurnosna služba Ukrajine objavila je 16. januara da je identificirala rusko vojno osoblje koje je sudjelovalo u raketnom napadu na stambenu zgradu u Dnjipru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...