PROCURILI DOKUMENTI EU ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Evo šta se traži od Vučića... (FOTO)

U članu 3 piše da će, u skladu sa Poveljom UN, strane rješavati sve međusobne sporove isključivo na miran način i da će se uzdržavati od prijetnje ili upotrebe sile.

  • Regija

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 1

Prištinski medij "Reporteri" objavio je danas, kako tvrdi, ažurirani nacrt prijedloga Evropske unije od deset tačaka za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji je, prema navodima tog lista, "velika petorka" u petak prošle nedjelje predstavila predsjedniku Republiku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Republike Kosovo Albinu Kurtiju.

U priloženim fotografijama poslednjeg u nizu dokumenata koji plasiraju kosovski mediji navedeno je svih 10 članova, koji, kako su i ranije pisali kosovski mediji, podrazumjevaju da se Beograd neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, da će obje strane međusobno priznati dokumenta, uključujući pasoše kao i "nacionalne simbole".

U članu 2 navodi se da će se "obje strane rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji UN, posebno onima o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredjeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji".

Članom 1 predviđa se da će "obje strane međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate" i da će razvijati "normalne, dobrosusjedske odnose na osnovu jednakih prava".

U članu 3 piše da će, u skladu sa Poveljom UN, strane rješavati sve međusobne sporove isključivo na miran način i da će se uzdržavati od prijetnje ili upotrebe sile.

Članom 4 predviđa se da "strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime", kao i da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Prema članu 5, "obje strane će podržati težnje da postanu članice EU".

U članu 6 piše da iako "osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji" odnosa, obje strane će nastaviti proces dijaloga koji se vodi po okriljem EU uz novi zamah, što će dovesti do pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kako se dodaje, strane se prema ovom dokumentu saglašavaju da će u budućnosti produbiti saradnju u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, pravosuđa i sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih i drugih oblasti.

alt

U članu 7 navodi se da se obje strane zalažu za postizanje konkretnih sporazuma, u skladu sa relevantnim instrumentima Vijeća Evrope i korištenjem postojećih evropskih iskustava, "kako bi se osigurao odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost osiguranja usluga na Kosovu" u nekim specifičnim oblastima,  što uključuje mogućnost "finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova".

U ovom članu piše i da će strane formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na KiM i osigurati visok stepen zaštite srpskog vjerskog i kulturnog naslijeđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

U članu 8 navodi se da će strane razmenjivati stalna predstavništva "koja će biti smještena u sjedištima vlada" dvije strane.

"Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija bit će obrađena posebno", predviđa se ovim članom.

U članu 9 navodi se da su obje strane upoznate s posvećenošću EU i drugih donatora da kreiraju paket finansijske pomoći za zajedničke projekte strana za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

U posljednjem, članu 10, piše da će strane osnovati zajedničku komisiju, kojom će predsjedavati EU, a koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma.

"Obje strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje prethodnih sporazuma", zaključuje se u dokumentu.

Na početku dokumenta koji objavljuje Reporteri piše da je riječ o evropskom prijedlogu "kao platformi za nastavak dijaloga Srbije i Kosova" ,"francusko-njemačkom planu u 10 tačaka na osnovu kojeg je platforma navodno zasnovana".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...