ALEKSANDAR VUČIĆ JE MOŽDA OTKRIO ZAŠTO JE PRIHVATIO PRIJEDLOG 'VELIKE PETORKE' OKO KOSOVA: "Njemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi"

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na prvoj gala večeri Njemačko-srpske privredne komore, da je godišnja trgovinska razmjena između dvije zemlje dostigla vrijednost od čak 8,2 ili 8,3 milijarde eura i da njemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi.

  • Regija

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 1

Trgovinska razmjena Srbije i Njemačke premašila osam milijardi eura, a predsjednik Srbije poručio njemačkim investitorima da razumiju da će Srbija da učini sve da čuva mir, stabilnost, dobre uslove, niske cijene energenata.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na prvoj gala večeri Njemačko-srpske privredne komore, da je godišnja trgovinska razmjena između dvije zemlje dostigla vrijednost od čak 8,2 ili 8,3 milijarde eura i da njemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi.

Vučić je na svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u srpskom jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoferšajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

"To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle njemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere", rekao je Vučić.

Istakao je da je kada je postao premijer prije devet godina trgovinska razmjena dvije zemlje bila oko dvije milijarde eura, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde eura, kao i da su tada njemačke kompanije zapošljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Vučić vjeruje da će njemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji.

Kazao je da nam u Srbiji sve to sada izgleda normalno i zahvalio našim njemačkim partnerima na ogromnoj podršci.

Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost, posvećenost i marljivost kada je riječ o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju, upravo zbog prisustva njemačkih kompanija, koje su mijenjale naše navike.

Zato je važno da tu zahvalnost ne krijemo, jer smo zahvaljujući njoj uspjeli da podignemo našu zemlju.

Vučić je rekao da je predsednik AHK Srbija Milan Grujić mnogo uradio za tu saradnju i zahvalio mu na ogromnom radu i entuzijazmu.

Predsjednik je poručio da je sada prelomni trenutak u svijetu, ali da on nije stručan da govori o tome.

U svakom slučaju, kako kaže, razumije se u poziciju Srbije i zna koliko je važno da se sarađuje sa Njemačkom i koliko su njemačke investicije bitne za budućnost Srbije.

"Razumijem da je potrebno da ne gledamo samo u ono što je bilo, već da gledamo stope i kuda će da koračaju naša djeca. Važno je da dobro i vrijedno radimo, da unaprijeđujemo naš sistem obrazovanja", kazao je Vučić.

Predsjednik je istakao da je presrećan kada vidi prijatelje od kojih smo puno naučili o dualnom obrazovanju.

Poručio je ljudima u Srbiji da danas kada đaci izađu iz škole sa dualnim obrazovanjem njih 65 posto pronađe odmah zaposlenje, a kada su imali naše uobičajeno obrazovanje 42 posto.

Takođe, oni koji su imali dualno obrazovanje imaju prosječnu platu 80.000, a oni sa uobičajenim obrazovanjem 61.000 dinara, kazao je predsjednik.

Podsjeća da je bilo problema kada su pokušali kroz pilot projekte da uvedu dualno obrazovanje u Srbiji i navodi da je Srbija uz pomoć švicarskih, austrijskih i njemačkih prijatelja izgurala to.

Ukazao je na to da Srbija ima manjak radne snage.

Poručio je njemačkim investitorima da razumiju da će Srbija da učini sve da čuva mir, stabilnost, dobre uslove, niske cijene energenata, prenosi Tanjug.

"Kada se nešto dogovorimo, molim vas da vjerujete u ovu zemlju koliko i vjerujete u nas", poručio je predsjednik koji je svoje obraćanje završio govoreći na njemačkom jeziku, poručivši da će se zajedničkim radom uspjeti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...