SUAD ARNAUTOVIĆ OTKRIVA: Zašto Dodik i Čović žele postaviti politički podobne članove CIK-a...

"Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca", naglašava Arnautović.

  • Vijesti

  • 27. Jan. 2023  

  • 3

Milorad Dodik davno je obećao i nekoliko puta ponovio da će nakon uspostave vlasti inicirati smjenu članova CIK-a. Podršku HDZ-a ima. Osmorka je pred iskušenjem, ali zakon je jasan. Smjena članova Centralne izborne komisije BiH, zadatak, plan, odnosno prioritet. Bar tako nova vladajuća koalicija najavljuje okršaj sa ovom institucijom. Razloga je tvrde mnogo, a kao glavni argument navode da je CIK politička institucija koja ugrožava izborni proces. Cilj je, tumače iz CIK-a, degradacija državnih institucija, oduzimanje nadležnosti i potpuna kontrola izbornog procesa.

"Sasvim sigurno ćemo pokrenuti proceduru razrješenja sadašnjeg saziva Središnjeg izbornog povjerenstva odmah", istakao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Svakako će taj CIK u prvom mjesecu biti smjenjen sada kada se formira nova vlast, a oni svi biti procesuirani za zloupotrebe položaja i ovlaštenja", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

"Da postoji čist i zakonit put da se CIK smijeni jučer, ja bih u tome učestvovao jučer", kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Ovako izgleda koalicija u vlasti ujedinjena u planu da se obračuna sa Centralnom izbornom komisijom BiH. Svako sa svojim razlozima, interesima i ciljevima. S druge strane, oni za koje bi se reklo da su najviše nezadovoljni radom CIK-a, ipak odmjereniji.

"To je neka vrsta očigledno političkog hira, neka vrsta pokušaja da se tu stave ljudi koji su pod punom kontrolom vladajućeg režima, vladajuće koalicije i oni su navikli da imaju apsolutno poslušne ljude koji će u svakom momentu raditi u njihovom interesu i to je nešto što je očigledan razlog zašto oni to rade i vjerovatno imaju tih nekih ličnih animoziteta", smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Potpuno je jasno i očekivano da dva dugogodišnja partnera u vlasti Milorada Dodika i Dragana Čovića za provođenje partijskih interesa, koji su često na štetu države i njenih institucija, prvo moraju njima ovladati. Upravo u tome predsjednik CIK-a Suad Arnautović vidi najavu smjene.

"Oni koji pokušavaju na nezakonit način da smijene članove CIK-a, naglašavam na nezakonit način, oni žele da postave politički podobne članove CIK-a koje će kada im namignu i kažu nećemo raspisivati izbore da oni to tako provedu, a ne treba im neko ko će se žilavo suprotstaviti takvoj koncepciji. Također se dovodi u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti CIK-a dovode u pitanje i da se izborni proces koji vodi CIK dodijeli nekim drugim entitetskim institucijama koje se formiraju ili su već formirane."

U tome se vidi očita žurba iskazana u brojnim najavama da će smjena članova CIK-a biti prva na listi prioriteta. Nejasno je samo kako to proceduralno provesti jer i oni koji smjenu najavljuju potiho govore da im trenutna zakonska rješenja ne idu na ruku.

"Postoje zakoni ove zemlje, postoje procedure na kojima se mora istrajavati i najbolje bi bilo da ovakav CIK, politički, zamijenimo nekim čistim i profesionalnim CIK-om, CIK-om struke na koji ne može imati utjecaj niti jedna politička partija", dodaje Konaković.

"Te ljude nije baš tako jednostavno zamijeniti i to može samo da prouzrokuje određene tužbe i sudske nadoknade štete koje će na kraju krajeva plaćati građani preko budžeta institucija u ovoj zemlji", istakao je Borenović.

Ali u državi kakva je BiH, pokazalo se nebrojeno puta, može i mimo zakona i mimo procedura. Kako će se i kada najavljena smjena naći pred državnim zastupnicima nije precizirano, ali ono što jeste svakako je stav Delegacije EU u našoj zemlji kao poruka, ne može se kako hoće, nego kako zakon predviđa.

"Sud BiH je odbio prigovore u vezi sa procedurama imenovanja sadašnjih članova CIK-a. Diskrecioni opoziv je neprihvatljiv, ali opoziv po disciplinskom osnovu je dozvoljen, pod uslovom da su osnovi za to jasno i restriktivno zakonski propisani."

Suad Arnautović brojne međunarodne pohvale na račun održavanja Izbora i rada CIK-a smatra najznačajnijim alatom za odbranu ove institucije jer, kaže, ne govori se o suštinskim i važnim stvarima.

"Zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu, mi smo cijeli projekat napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, akcioni plan u vezi sa tim, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog sistema? Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca", naglašava Arnautović.

Objektivno je sagledati i utemeljenja za brojne kritike upućene na račun CIK-a, ali to ne smije biti okidač za politički obračun i ovladavanje državnom institucijom samo zato što vam se nešto ne dopada ili ne ide onako kako ste zamislili. Posebno ne sa institucijom zaduženom za provedbu i osiguranje mehanizma za građansko kažnjavanje političara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...