PREZDRAVI NAPITAK: Kako zeleni čaj učiniti ukusnijim i zdravijim

Dobijanje pravog ukusa zelenog čaja zavisi od toga kako ga kuhate.

  • Jeste li znali

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 0

Zdrava hrana ne mora da bude bezukusna, pa evo nekoliko načina da zeleni čaj učinite boljim ukusom. Zeleni čaj se smatra idealnim čajem za mršavljenje, koji pomaže da izgubite višak kilograma.

To je piće bez kalorija, a šolja zelenog čaja dnevno može vašem tijelu dati dovoljno antioksidanata.

Ako želite da poboljšate ukus svog napitka za detoksikaciju, evo nekoliko jednostavnih načina da to uradite.

Ispravan način kuhanja

Dobijanje pravog ukusa zelenog čaja zavisi od toga kako ga kuhate. Prvo sipajte čašu vode u čajnik i stavite na srednju vatru. Kada provri, isključite vatru. Dodajte prokuhanu vodu u šolju i dodajte 1 kašičicu listova zelenog čaja u cjediljku i stavite na šolju. Uvjerite se da je dno sita potpuno potopljeno u vodu i da su listovi zasićeni vodom. Ostavite da se kuha samo 2 minuta i uklonite sito. Lagano promješajte kašikom i zeleni čaj je spreman za piće.

Uvjerite se da nikada ne dodajete zeleni čaj u čajnik dok voda ključa. Zeleni čaj se uvijek dodaje u vodu nakon što provri da bi se dobio pravi ukus.

Dodaci u čaj

Limun i med su odlični dodaci zelenom čaju. Limun daje čaju prijatnu citrusnu nijansu i daje mu svjež ukus. S druge strane, med daje pravu količinu slatkoće, a ukus meda se dobro slaže sa travnatim tonovima listova zelenog čaja. Možete dodati i malo svježe rendanog đumbira ako želite da čaj bude malo ljut. Limun takođe pomaže da se bolje apsorbuju hranjive materije iz zelenog čaja.

Biljni čaj

Ako volite biljne čajeve, samo dodajte 3-4 listića mente u šolju. Ovo će vašem zelenom čaju dati lijep ukus mente. Menta ne samo da će dodati ukus, već je i učiniti zdravijom. Ako želite slabo skuvan čaj, potopite kesicu čaja u vruću vodu na jedan minut. Ako želite jaču mješavinu, možete ostaviti kesicu čaja da se namače 2 minuta. Potapanje listova zelenog čaja u toplu vodu duže od 3 minuta sigurno će zagorčati ukus.

Začinite ga

Dodavanje štapića cimeta, nekoliko mljevenih paprika i zvjezdastog anisa prilikom kuhanja čaja ne samo da će povećati njegovu nutritivnu vrijednost, već će i dodati ukus. Ako izbjegavate med, cimet bi mogao biti razumna zamjena.

(Novosti) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...