JAHJA MUHASILOVIĆ I AMEL DELIĆ KATEGORIČKI TVRDE: "Od početka je Konaković ciljao da uzme za sebe Ministarstvo vanjskih poslova. On je poražavajući kandidat a u CV-u mu piše da je vodio granap" (VIDEO)

"Ono gdje se može narodu zamjeriti jeste što su prije izbora određeni akteri iz Osmorke imali blagi stav prema HDZ-u. Tu se već vidjelo da će popuštati. Vidjelo sa da su njima u interesu bile pozicije, a ne BiH. Problem je u probosanskoj strani što je dopustila da joj zapadne strane vode unutrašnju politiku", istakao je Muhasilović.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2023  29. Jan. 2023

  • 6

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović i profesor Fakuleta za upravu Univerziteta u Sarajevu A mel Delić analizirali su trenutna politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, kao što je popunjavanje Doma naroda i činjenicu da je SDP prevaren od koalicijskih partnera.

Muhasilović i Delić su u izjavi za televiziju Hayat  kazali da se SDP sam doveo u ovakvu situaciju te da je pitanje koliko dugo će Osmorka moći da izdrži.

“Imali smo situaciju da su Stranka za BiH i NES izašli iz državnog nivoa. Zbog zadnjih dešavanja, SDP je ostao kratkih rukava. SDP se doveo u ovu situaciju jer su tvrdoglavo odlučili sa slabijim strankama ići u koaliciju. To im se sada obilo o Bitno će biti kakav će stav zauzeti SDP ", kazao je Muhasilović.

O tome je li počeo raspad Osmorke, Delić je rekao da se radi o turbulentnom razdoblju, te da je veliki broj sudionika u političkom životu. Dodaje da ovakav izborni sustav daje prostor širokom spektru političkih partija.

"Čini se da ima još nestabilnih faktora. Vidim da je percepcija javnosti sve više protiv ovakvih neobičnih koalicija. Najbolje možemo vidjeti na primjeru posljednjeg budžeta. Stranke Osmorke su pokazale da ne podržavaju izgradnju bazena u Zenici i podršku klubu Čelik, ali podržavaju nogometni klub Zrinjski iz Mostara Promjena teze od kada se govorilo da su neke stranke protivevropske te da se neće ići s njima u koaliciju. Možemo samo strahovati šta bi se dogodilo do kraja mandata. U svijetu iu BiH velike koalicije nisu dobro rješenje. Može doći do traženja određenih elemenata. Mislim da u političkom ambijentu BiH ne možemo biti sigurni" , istaknuo je Delić.

Bosna i Hercegovina ima novo Vijeće ministara. Imena su bila izložena brojnim kritikama javnosti, Muhasilović ističe da izuzev dva-tri ministra, većina je nekompetentna.

"Imamo apsurdnu situaciju, gdje ministar sigurnosti pokazuje tri prsta. Kako sada očekivati ​​da taj ministar nadležno vodi svoje Ministarstvo. Za Ministarstvo vanjskih poslova je poražavajući kandidata. Od početka mu je cilj da se dobije to Ministarstvo. U CV-u mu piše da je vodio granap . Za diplomatiju je bitno da imate dobre odnose. Poražavajuće je što je Osmorka na vrlo servilan način prihvatila sve zahtjeve HDZ-a i SNSD-a. U prvoj minuti pokazalo se nedržavno nastupanje. Imamo najveći sastav Vijeća ministara od rata do danas " , rekao je Muhasilović.

O radu novoizabranog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Delić govori da imamo šarolik spektar ličnosti.

"U programu koalicije vidjeli smo da su NATO integracije gurnute u stranu. Šarolik spektar ličnosti od kojih su mnogi kriminalno upitni. Nekoliko nedopuštenih podataka. Neke biografije ministra nisu dostupne. Ministar koji diže tri prsta bio je pripravnik sa 28 godina ", kazao je Delić.

Muhasilović ističe da nam zadnja dešavanja pokazuju da se nezadovoljstvo RS-a nastavilo prema Sarajevu. Dodaje da je poražavajuće da je obećavano od strane Osmorke da su to nove snage.

"Kada pogledate sastav vidjet ćete da je 90 posto istih ljudi. Narod je odgovorio činjenicom da je glasao. Narod je dao legitimitet onima koji su na vlasti. Ono gdje se može narod zamjeriti jeste što su prije izbora određeni akteri iz Osmorka imali blagi stav prema HDZ-u. Tu se već vidjelo da će popuštati. Vidjelo sa da su njima u interesu bile pozicije, a ne BiH. Problem je u probosanskoj strani što je dopustila da joj zapadne strane vode unutrašnju politiku ", istakao je Muhasilović.

Delić govori da moramo raditi na izgradnji svijesti društva. U zadnje dvije decenije radilo se na nedovoljnom interesu mladih za obrazovanje, stvaranje kritične situacije i kroz brojne metode uspavalo se društvo.

"Nažalost možemo govoriti o niskom stepenu integriteta velikog broja javnih dužnosnika. Najbolje se može osjetiti kroz velike koalicije. Imamo slučajeve da su se osobe koje imaju jedan mandat bahato ponašale, gdje su kasnije koristile svoju moć u prostoru za korupciju i drugo. Važno je da primijetim postojanje problema”, rekao je Delić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...