KRVOLOK IZ KREMLJA: Vladimir Putin užasnuo vojni vrh Moskve, strahuje se od masovnog pokolja…

Analiza Solojeva uveliko se razlikuje od javnog stajališta Kremlja koji insistira na tome na Putinova vojna avantura "ide po planu".

  • Evropa

  • 30. Jan. 2023  

  • 2

Politički analitičar s dobrim vezama u Kremlju Valerij Solovej tvrdi je da je politički vrh Rusije "užasnut" zahtjevom prvog čovjeka Kremlja Vladimira Putina da se pokrene hitna vojna ofenziva na više frontova u Ukrajini.

Visoki dužnosnici strahuju od novih pokolja jer su najnovije analize pokazale da je Kremlj izgubio ukupno više od 175.000 vojnika u ratu, javlja Daily Mail.

Zahtjev Putina da vrhovni vojni zapovjednik u Ukrajini Valerij Gerasimov pokrene "napad u nekoliko smjerova istodobno" izazvao je duboke podjele u vojnom vrhu Rusije, tvrdi Solovej.

Dr. Solovej bivši je profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku diplomata i špijuna.

-Glavni stožer ruske vojske prestrašen je Putinovim uputama. Ne pretjerujem. Užasnuti su. Boje se da će izgubiti preostale oružane snage u pokolju u koji su uvučeni zbog Putinove naredbe, rekao je na opozicijskom kanalu Hodorkovski.

Unatoč tome što visoki zapovjednici gube nade u uspjeh, poslušat će Putina, tvrdi on.

-Salutirali su. Vi ste genij, Vaša Visosti, vi to znate bolje od nas. Vi ste sve započeli, naš je posao to sada riješiti, govori Solojev referirajući se na vojni vrh.

Solojev nastavlja kako je ofenziva planirana za februar, te da je Gerasimov, blizak ministru Šojguu, "najsposobniji od svih ruskih generala".

Tvrdi da čelnici glavnog stožera strahuju da neće stići na vrijeme jer Ukrajina očekuje novo oružje, opasnije i ofenzivnije.

-Zato je sada posljednja prilika da pokušamo napasti Ukrajinu, a cilj nije pobjeda. Jako je važno to shvatiti. Više uopće nema takvog cilja. Cilj je okončati sukob na častan način. Odnosno postići mir. Zadržati minimum ruskih postignuća. To je Donbas. dio novih teritorija, ne sve, i odbraniti Krim. Ne očekuju više od toga, tvrdi Solovej.

Analiza Solojeva uveliko se razlikuje od javnog stajališta Kremlja koji insistira na tome na Putinova vojna avantura "ide po planu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...