DA SE NAJEŽIŠ: Vlasnici „ukletog“ broja telefona na Balkanu umirali su jezivom smrću, a onda se dogodio novi šok…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Feb. 2023  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u 2.000 godinu, kada započinje priča o „smrtonosnom“ telefonskom broju. Naime, bivši predsjednik uprave “MobilTela” Vladimir Grashnov dobio je broj od kompanije u kojoj je radio duže od dvije decenije. Bio je lagan za pamćenje: 0888-888-888. Nažalost, Grashnova prijatelji i porodica nisu dugo zvali na taj broj – godinu dana nakon što ga je počeo koristiti, umro je od agresivne vrste raka. Članovi njegove porodice bili su šokirani, budući da se radilo u vitalnom četrdesetosmogodišnjaku koji nije pio ni pušio te se bavio sportom. Da je nešto u vezi njegove bolesti čudno, sugerirali su i lokalni tračevi. Šuškalo se, naime, da su ga likvidirali poslovni rivali, koji su mu podmetali neku radioaktivnu supstancu u piće. Policija nikad nije istražila njegovu smrt.

Sljedeća “žrtva” zlokobnog broja bio je njegov novi vlasnik Konstantin Dimitrov. Za razliku od Grashnova, Dimitrov je novac stekao s druge stranu zakona. Radilo se, naime, o šefu bugarskog podzemlja, vrlo opasnom i nasilnom čovjeku. Godine 2003, tridesetjednogodišnji kriminalac otputovao je u Amsterdam, gdje je nadgledao veliku operaciju krijumačarenja kokaina.

Dok se, nakon uspješno obavljenog posla, opuštao u restoranu u društvu odabranice, znatno mlađe manekenke, njihovom stolu pristupio je visoki muškarac te počeo pucati. Dimitrov je ostao na licu mjesta mrtav, a njegova djevojka izvukla se s lakšim tjelesnim povredama. Identitet ubice mafijaškog bossa nikad nije otkriven. Svjedoci su kasnije ispričati da je Dimitrov, u trenutku smrti, u ruci stezao mobitel s “prokletim” brojem.

Treća i posljedjna smrt vlasnika broja 0888-888-888 dogodila se 2005. godine, kad je u bugarskoj prijestolnici mecima izrešetan Konstantin Dishliev. Nepoznati počinitelj napunio ga je olovom dok je izlazio iz indijskog restorana u centru Sofije. Baš poput Dimitrova, Dishliev je bio duboko ogrezao u trgovinu narkoticima.

Za razliku od njega, koji je bio okorjeli kriminalac i stari znanac organa reda, Dishliev je uspješno zavaravao okolinu i nosio masku uspješnog poduzetnika i mirnog porodičnog čovjeka. Danju je radio kao agent za prodaju nekretnina, a noću bio diler. Nakon njegovog ubistva, policija je zaplijenila mobitel, a telefonska kompanija je, zbog novinskih napisa o “ukletom broju”, nekoliko mjeseci kasnije broj zauvijek povukla iz opticaja. Ima li „zlokobni“ broj veze s ove tri likvidacije teško je reći, no priča zvuči jezivo…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...