„SB“ EKSKLUZIVNO OTKRIVA: Pripadnici SIPA-e boravili u "Avazovom tornju" i tražili određenu dokumentaciju po nalogu koji je došao iz Ukrajine?!

U Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH je upisan kao vlasništvo "Avaza". Nekoliko mjeseci kasnije, kao vlasnik aviona registrirana je firma "Avio Trans" čiji je "Avaz" osnivač. 

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 2

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) prošle nedjelje "posjetili" su "Avazov toranj" i zadržali se u njemu duže vrijeme. Nikome nije očito bilo u interesu da se sa tim događajem upozna javnost. "Slobodna Bosna" saznaje iz izvora bliskih istrazi da je razlog posjete vrlo neobičan, skoro pa bizaran: Inspektori SIPA-e pretresali su prostorije u "Avazu" po zahtijevu kojeg su bosanskohercegvačkim pravosudnim vlastima uputile vlasti Ukrajine!

Ukrajinske vlasti su, koristeći mehanizam međunarodne pravne pomoći, od bosanskohercegovačkih kolega zahtijevale da im se prikupi dokumentacija vezana za avion koji je svojevremeno bio vlasništvo firme "Avio trans", a kojeg je uglavnom koristio Fahrudin Radončić, formalno "savjetnik" u "Dnevnom Avazu". Nije poznato šta vlasti Ukrajine tačno istražuju u vezi sa tim avionom, ali smo svjedoci da je u zemlji koja je žrtva stravične ruske agresije posljednjih nedjelja pokrenuta velika antikorupcijska kampanja kojom su zahvaćeni najviši civilni i vojni dužnosnici te zemlje i njihovi tajni poslovi širom svijeta.

Sudbina luksuznog aviona Cessna Cittation 550 Bravo komplicirana je kao i svi poslovno-vlasnički aranžmani koji se vezuju za Fahrudina Radončića i njegovo "poslovno carstvo". Avion koji je proizveden 2001. godine je kupljen za 2,35 miliona dolara  u martu 2012. godine od kompanije "Aircraftasale" iz Salzburga. 

U Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH je upisan kao vlasništvo "Avaza". Nekoliko mjeseci kasnije, kao vlasnik aviona registrirana je firma "Avio Trans" čiji je "Avaz" osnivač. 

Iako se u medijima najavljivalo da će ovaj jedini privatni mlaznjak biti korišten u komercijalne svrhe, nije poznato da ga je koristio iko osim Fahrudina Radončića. Izuzetak je Zlatko Lagumdžija, tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji je ovim zrakoplovom letio na službeni put u Saudijsku Arabiju. Kako je kasnije objasnio Lagumdžija, Radončić, odnosno "Avio Trans", su mu avion ustupili bez ikakve financijske nadoknade. Radončić će tih mjeseci postati Lagumdžijin kolega u Vijeću ministara nakon što je (prvi put) izabran za ministra sigurnosti BiH.   

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u martu 2013. godine, objavljen je oglas o prodaji Cessne. Određena je cijena od 2,4 miliona dolara, a kontakt osoba je bio izvjesni Uroš Gorjup iz Maribora. Kako je medijima objasnio Omer Kulo, poznati pilot i direktor"Avio Tursa", jedini razlog prodaje nedavno kupljenog aviona jeste što je firmi potreban veći avion od "Cessne" koja je imala osam sjedišta. Veći avion nikada nije nabavljen.

Kakva je daljna sudbina "Avazovog" aviona nije poznato niti se zna ko ga je kupio prije tačno deset godina. Iz kojeg je razloga taj avion postao interesantan pravosuđu Ukrajine, također je nepoznanica. Možda se nešto više sazna kada inspektori SIPA-e završe "češljanje"  dokumentacije za kojom su tragali  u "Avazovom tornju". 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...