SVI DETALJI ŠPIJUNSKOG SUKOBA AMERIKE I KINE: Letjelica sedam dana nadlijetala nuklearne silose - Bijela kuća zabrinuta, Peking koristio nepoznatu tehnologiju!

Američka javnost je šokirana novim informacijama o "kineskom balonu".

  • Svijet

  • 05. Feb. 2023  

  • 0

Američki brodovi napravili su perimeter kod obale Južne Karoline gdje je oboren kineski, kako se sumnja špijunski balon, jer plovilo za kupljenje ostataka neće biti na licu mjesta danima. Njihov cilj je da spriječe Kineze da prvi dođu do ostataka balona.

Zvaničnici Sjedinjenih Država potvrdili su da je borbeni avion F-22 oborio kineski balon jednim raketnim projektilom AIM-9X u 14.38 sati u subotu kod obale plaže Mertl. Audio snimak sa jednog od dva poslata aviona, koji su koristili pozivne znakove “franko 01” i “franko 02”, otkriva trenutak kad su piloti potvrdili pogodak.

"Balon je potpuno uništen", rekli su piloti Istočnom sektoru protivzračne odbrane, prenio je “Daily mail”.

Polje otpada širine 11 kilometara

Američki odbrambeni zvaničnici procijenili su prije obaranja da je balon bio veličine oko tri autobusa i da će polje otpada biti pozamašno.

Viši vojni savjetnik rekao je "Fox Newsu" da je polje otpada bilo široko oko 11 kilometara, sa dubinom vode od procijenjenih 14 metara. Dok je više brodova američke mornarice i obalske straže u području, gdje uspostavljaju perimeter bezbjednosti i pretrage, neimenovani savjetnik je rekao da će zvanično plovilo za kupljenje ostataka stići tek za par dana.

Trenutno ne postoji hronologija povraćaja balona iz Atlantskog okeana nakon što je njegova pojava šokirala Ameriku, kad je lebdio iznad nekoliko nuklearnih silosa prije nego što je oboren, navodi “Daily Mail”.

Snimak aviona kako obara balon pokazuje kako F-22 ide ka njemu i ispaljuje projekti dok su zapanjeni mještani posmatrali sve sa obale.

Pohvale pilotu

Američki predsednik Joe Biden pohvalio je pilota koji je oborio balon.

"Naredio sam Pentagonu da ga obori u srijedu što je prije moguće bez nanošenja štete ikome na tlu. Odlučili su da je najbolje vrijeme da to urade kad je došao iznad vode. Uspješno su ga oborili i želim da pohvalim naše avijatičare koji su to uradili", rekao je Biden.

Pentagon je ovo potvrdio.

"Balon koji je koristila Narodna Republika Kina u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom dijelu SAD oboren je iznad američkih teritorijalnih voda", navodi se.

Bajden želio da odmah obori balon

Daily Mail navodi da je Biden prvi put obaviješten o balonu prošle subote, 28. januara, kad je primjećen iznad Aljaske.

Američka vojska ga je pratila preko kanadskog vazdušnog prostora i kad je ponovo ušao na američku teritoriju u utorak.

Sljedećeg dana Biden je primio detaljan izvještaj o balonu i njegovom kretanju, a prisustvovali su i ministar odbrane Lloyd Austin i general Mark Milley, načelnik generalštaba američke vojske.

Biden je inicijalno želio da odmah obori balon ali su Milley i Austrin ukazali na veliki rizik od pada otpada na tlo. U međuvremenu je američka administracija zatražila od kineske ambasade objašenje i nastavila da priprema sada već otkazanu posetu državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

Incident objavljen skoro nedjelju dana kasnije

U četvrtak je Bidenova administracija konačno objavila incident u javnosti, nakon što je lokalni list iz Montane, “Bilings gazet”, objavio fotografije balona. Pokušaji Bijele kuće da skoro nedjelju dana krije od javnosti očigledno kršenje zračnog prostora SAD i nereagovanje zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti razbjesneli su republikance.

"Balon za nadzor komunističke Kine krši međunarodno pravo i ugrožava našu domovinu. Nečuveno je što je Bidenova administracija primjetila balon prije više dana dok je letio iznad Aleutskih ostrva i ništa nije uradila oko toga", rekla je Newyork postukongresmenka Nikol Maliotakis.

U međuvremenu, Peking je kritikovao Washington zbog "očigledno pretjerane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse". Zvanični Peking je u saopćenju objavljenom u nedjelju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mjere kao odgovor" na američko obaranje balona, prenio je AP.

Špijunaža nepoznatom tehnologijom

Ovaj incident dogodio se nakon povjerljivog izvještaja u Kongresu koji je iznio naprednu novu tehnologiju koju su američki protivnici koristili da bi špijunirali zemlju. U izvještaju prošlog mjeseca pominju se najmanje dva incidenta rivalske sile oko vršenja zračnog nadzora sa, kako se čini, nepoznatom savremenom tehnologijom, rekli su izvori New York Timesa.

Iako u izvještaju nije izdvojena nijedna zemlja, dva američka zvaničnika upoznata sa slučajem su imenovala Kinu. Pomenuta dva incidenta, odnosno lokacije na kojima je otkriven ovaj neobičan nadzor, bile su američka vojna baza u SAD i jedna u inostranstvu.

Daily Mail navodi da je Pentagon od 2021. istražio 366 neobjašnjivih incidenata i utvrdio da su 163 bili – baloni. Nekoliko njih bili su baloni za napredni nadzor, rekao je Timesu američki zvaničnik.

Kina: "Nije najavljena nikakva posjeta"

Blinken tvrdi da je u telefonskom pozivu rekao kineskom diplomati Wang Jiu da je slanje balona iznad SAD "neodgovoran čin" i da je kineska odluka da preduzme ovu akciju uoči njegove posjete “štetna po suštinske diskusije” za koje su se pripremali da ih održe.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju naveo da, "u stvari, SAD i Kina nikada nisu najavile bilo kakvu posjetu".

"To što SAD daju bilo kakvu takvu najavu je njihova stvar i mi to poštujemo", navodi se.

Prema Pekingu, Wang je rekao da je Kina “uvijek striktno poštovala međunarodno pravo”, te da "ne prihvata bilo kakve neosnovane spekulacije i publicitet". Kinesko Ministarstvo je reklo da je “balon namijenjen za meteorološke i druge naučne svrhe skrenuo sa predviđene rute” i izrazilo žaljenje što je zalutalo u SAD zbog “više sile”, što je Pentagon osporio. Lloyd je rekao je da su kineske vlasti koristile oboreni balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom dijelu SAD".

Otkriće balona, koje je uzbunilo Bijelu kuću i Pentagon, zadalo je novi udarac ionako zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo Blinkena da naglo otkaže posjetu Pekingu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...