EVO KOJA LETJELICA JE OBORENA IZNAD KANADE; AMERIČKI ZVANIČNIK OTKRIO NOVE DETALJE: "Mislim da su poniženi" (VIDEO)

Vjeruje se da su oba objekta nosila teret, a onaj koji je oboren iznad Kanade u subotu bio je "mali metalni balon"

  • Svijet

  • 12. Feb. 2023  

  • 1

"Američki zvaničnici vjeruju da su posljednja dva zračna objekta koje su SAD oborile baloni", izjavio je u nedjelju lider većine u Senatu Chuck Schumer.

Tokom pojavljivanja u emisiji ABC "Ove nedjelje", newyorški demokrata rekao je da ga je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan obavijestio o incidentima u subotu uvečer.

Na pitanje voditelja Georgea Stephanopoulosa da li su objekti koji su oboreni u petak i subotu baloni, Schumer. je priznao da mu je to rečeno, prenosi New York Post.

"Oni vjeruju da su bili, da, ali mnogo manji od prvog", rekao je Schumer, misleći na kineski špijunski balon koji su SAD oborile iznad obale Južne Karoline 4. februara. - Oba, jedan iznad Kanade, jedan iznad Aljaske, bili su na 40.000 stopa.

"Odmah je utvrđeno da predstavlja opasnost za komercijalne avione koji također lete na 40.000 stopa. I tako ga je srušio drugi u saradnji sa Kanađanima, prvi sa Amerikancima. I to je prikladno", dodao je on.

Vjeruje se da su oba objekta nosila teret, a onaj koji je oboren iznad Kanade u subotu bio je "mali metalni balon", prenio je Fox News u nedjelju, pozivajući se na neidentifikovanog visokog američkog zvaničnika.

"Objekat oboren iznad udaljene Aljaske u petak bio je veličine malog automobil"a, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby poslije tog incidenta.

Dana 4. februara, lovac F-22 ratne avijacije oborio je, kako su zvaničnici rekli, kineski špijunski balon veličine tri školska autobusa koji je plutao preko SAD na visini od oko 60.000 stopa prije nego što je oboren kod obale Južna Karolina.

Peking je negirao te navode i tvrdio da je balon samo prikupljao vremenske podatke.

Schumer je u nedjelju rekao da će SAD moći da iskoriste ostatke prvog incidenta da sastave cijeli balon za nadzor i tačno znaju šta se dešava.

"Mislim da su Kinezi poniženi i uhvaćeni u laži", rekao je on.

"I mislim da je to pravi korak nazad za njih i da će morati da se otarase toga ili da urade nešto jer izgledaju jako loše. I ne rade samo na Sjedinjenim Državama. Ovo je posada balona, vidjeli smo jedan u Južnoj Americi, vjerovatno su bili širom svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...