UOČENE ČETIRI KINESKE LETJELICE NAD NEBOM SAD-a, PENTANOG ODMAH REAGOVAO: "Ovo je provokacija, Amerika će odgovoriti"

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 2

Američko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD i da su prelijetali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni letjeli i iznad američkih vojnih baza.

Prema Blinkenovim riječima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Sjevernoatlantsku alijansu.

SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je letio iznad američke teritorije.

Američki državni sekretar Anthony Blinken izjavio je u srijedu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države sa desetinama zemalja širom svijeta podijelile informacije o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline.

Pentagon je u četvrtak saopćio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova saopćio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...