UGLJANIN UZBURKAO JAVNOST U SRBIJI: Predsjednik SDA Sandžaka pisao Vučiću, traži jednaka prava za Bošnjake…

U pismu predsjedniku Srbije se iznosi stav SDA Sandžaka o evropskom, tj. francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma o Kosovu i, kako se navodi, činjenice o položaju Bošnjaka u Srbiji u cilju rješavanja ovih pitanja.

  • Regija

  • 08. Feb. 2023  

  • 9

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, obratio se pismom Beogradu, Evropskoj uniji i SAD-u u kojem je komentarisao Evropski prijedlog za sporazum Beograda i Prištine, posljedice ukoliko ne bude bio prihvaćen, te položaj Bošnjaka u centralnoj Srbiji.

Pismo „za rješavanje statusa Bošnjaka u Srbiji“ je uputio predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, visokom predstavniku EU, Josepu Borrellu, specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, kao i izaslaniku SAD-a, Gabrielu Escobaru.

U pismu predsjedniku Srbije se iznosi stav SDA Sandžaka o evropskom, tj. francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma o Kosovu i, kako se navodi, činjenice o položaju Bošnjaka u Srbiji u cilju rješavanja ovih pitanja.

„Gospodine predsjedniče, dozvolite da iznesem naš stav o ovom pitanju koji Vam može poslužiti prilikom donošenja konačne odluke. Posljedice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma, a koje smo od Vas mogli čuti, poput prekida pregovora o članstvu Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija, te ukidanje vizne liberalizacije su za Bošnjake ogromne i sa sobom nose neizvjesnost i nestabilnost“, poručio je Ugljanin.

On je poručio da Bošnjaci u Srbiji nisu zadovoljni položajem i tretmanom.

„Tražimo od Vas da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbjede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je Ugljanin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...