ANALIZA UMIROVLJENOG GENERALA SLAVKA BARIĆA: "Bahmut je ispunio svoju zadaću, iscrpio je Ruse"

(...) te Ukrajinci mogu biti zadovoljni jer nisu izgubili nešto što je strateški. I oni moraju dovesti nove snage. I jedna i druga strana su maksimalno aktivirale informacijsko ratovanje."

  • Evropa

  • 13. Feb. 2023  13. Feb. 2023

  • 1

Umirovljeni general HV-a Slavko Barić je u gostovanju na N1 televiziji komentirao situaciju u Ukrajini gdje se vode žestoke borbe na jugu i istoku zemlje, ali i nepoznate leteće objekte na nebu iznad SAD-a. Smatra da se Rusi pripremaju za veliku ofanzivu, ali ne na način da će ona odmah početi. 

"Ono što se događa na crti razdvajanja ukazuje da su to aktivnosti koje Rusi neprekidno vrše i nema koncentracija snaga te ne možemo reći da će se nešto izvanredno dogoditi kroz par dana ili na samu godišnjicu. Toga očito nema. Neki su priželjkivali i mali Staljingrad, ali mislim da nijedna strana nije u mogućnosti napraviti takve akcije", kazao je.

"Na terenu ćemo vidjeti dovođenje novih jedinica i novi razmještaj. Fronta je duga 1.200 km i morate znati što je glavni cilj i gdje želite najviše snaga upotrijebiti. Ako želite Donbas, onda znači da bi na sjeveroistoku Rusi koncentrirali nove snage, barem 3-4 divizije. Ili bi fingirali napad, a željeli pomaknuti crte kod Hersona ili Odese”, nastavio je.

"Rusi su odustali od Kijeva"

“Tu je i mogućnost uporabe avijacije u smislu da izvrši bombardiranje na samoj liniji razdvajanja, a tu bi Rusi morali dići nekih 100.000 ljudi. Postoji sigurno želja Rusa da zaokruže neke svoje linije na samu godišnjicu. Bahmut je ispunio svoju zadaću, iscrpio je Ruse te Ukrajinci mogu biti zadovoljni jer nisu izgubili nešto što je strateški. I oni moraju dovesti nove snage. I jedna i druga strana su maksimalno aktivirale informacijsko ratovanje", istaknuo je Barić.

"Ukrajina govori o velikoj ofenzivi kako bi dobila obećano naoružanje, a Rusija ide sa svojom tezom da Zapad želi napasti Rusiju i to je ta Putinova igra gdje podaci govore da nije izgubio potporu svog stanovništva. To znači da bi uskoro mogao izvršiti dodatnu mobilizaciju, a za nešto više mu treba barem 300.000 vojnika", uvjeren je.

"Rusi su htjeli dovesti svoju vlast, ali odustali su od Kijeva jer to je veliki grad i veliko područje. Nije uspio desant na aerodrom kod Kijeva i nisu ušli u grad. Putin je u svojim govorima čak rekao da odustaje od denacifikacije, nego želi da dođe do pregovora i da se priznaju ove četiri paradržave koje su anektirali", naglasio je Barić.  

Ukrajina nema plan B"

"On sada niti nema snage da bi ušao u cijeli prostor i uđe u Kijev. Cilj mu je da demotivira Ukrajinu i onemogući normalan život kako bi sebi olakšao posao", smatra Barić.

"Svi smo mi očekivali da će ovo biti kao Domovinski rat, da će biti nekakav Bljesak ili Oluja i da će se rat završiti. Međutim, vidimo da se to ovdje neće dogoditi jer je i jedna i druga strana već potrošila velik broj oružja”, dodao je. Tvrdi da se obje sukobljene strane pripremaju na dugoročan rat koji će trajati još dvije ili tri godine.

"Ukrajina nema plan B, ona samo želi istjerati Ruse. Rusi imaju plan B, oni su već odustali od cijele Ukrajine", rekao je Barić.

"To je jedna nova sfera svemirskog ratovanja"

Što se tiče letjelica na nebu iznad SAD-a, kaže da se događa nešto normalno. "I jedna i druga strana želi vidjeti kako će druga reagirati na neke nepoznate leteće objekte. Radi se o provokaciji kao i za vrijeme Hladnog rata. Ti baloni očito imaju mogućnost nekog snimanja", siguran je umirovljeni general.

"Bojim se da je to jedna nova sfera svemirskog ratovanja. To je jedan totalni rat koji se vodi na zemlji, na vodi, u zraku, u svemiru, kibernetički i na ostalim sferama. Ovo može dalje eskalirati i možemo očekivati nove provokacije ne bi li se otvorila neka nova fronta. Dolazimo do jedne nove geopolitičke slike koja ne nudi ništa dobro", zaključio je Barić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...