BIVŠA AMBASADORICA PRI UN-u: Nikki Haley najavila kandidaturu za predsjednicu SAD-a

Haley se pozicionirala kao pokretačica promjena koji može da oživi stranku i zemlju za koju kaže da je skrenula s puta posljednjih godina, a ona je u svom videu prikazala svoju ličnu pozadinu kao način da ujedini naciju u kojoj vladaju međurasne tenzije.

  • Svijet

  • 14. Feb. 2023  

  • 2

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley objavila je u utorak da se kandiduje za predsjednicu na izborima 2024. godine, izazivajući svog republikanskog kandidata Donalda Trumpa i predlažući "novu generaciju" rukovodstva u Washingtonu.

- Ja sam Nikki Haley i kandidat sam za predsjednicu SAD-a. Vrijeme je za novu generaciju rukovodstva - da vratimo povjerenje u fiskalnu odgovornost, osiguramo naše granice i ojačamo našu zemlju, naš ponos i našu svrhu - rekla je 51-godišnja bivša guvernerka Južne Karoline i dijete indijskih imigranata u video izjavi.

Predstavljajući se kao mlađa, svježija alternativa 76-godišnjem bivšem predsjedniku Trumpu, Haley je sedmicama nagovještavala moguću kandidaturu.

Na kraju je svoje predsjedničke ciljeve ozvaničila dan ranije, na Dan zaljubljenih.

Haley se pozicionirala kao pokretačica promjena koji može da oživi stranku i zemlju za koju kaže da je skrenula s puta posljednjih godina, a ona je u svom videu prikazala svoju ličnu pozadinu kao način da ujedini naciju u kojoj vladaju međurasne tenzije.

- Ponosna sam kćerka indijskih imigranata. Ni crnkinja, ni bjelkinja. Uvijek sam bila drugačija. Ali moja mama bi uvijek govorila: 'Tvoj posao nije da se fokusiraš na razlike, već na sličnosti'. Kažu da je obećanje slobode samo izmišljeno. Neki misle da naše ideje nisu samo pogrešne, već rasističke i zle. Ništa ne može biti dalje od istine - rekla je ona u snimku.

Malo je vjerovatno da će Haley biti posljednja republikanka koja će se kandidovati ispred svoje stranke. Neki analitičari iz Washingtona nagađali su da bi njena objava mogla izazvati stampedo rivala kao što su guverner Floride Ron DeSantis i Trumpov potpredsjednik Mike Pence.

Haley je takođe uputila blaže kritike aktuelnom predsjedniku - koji nije zvanično najavio svoju kampanju za reizbor, ali se očekuje da će se ponovo kandidovati - rekavši da su "djela Joea Bidena beznačajna".

- Ali to ne bi trebalo da bude iznenađenje. Washingtonski establišment nas je iznevjerio iznova i iznova - kazala je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...