RAZOČARENJE U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Komšić nastavlja antihrvatsko djelovanje, Dayton ne sprečava da hrvatski vojnici budu u EU ili NATO misiji u BiH…“

"Sud nije zaključio da je uspostava Herceg Bosne UZP, niti je utvrdio da je Hrvatska počinila agresiju na BiH”, rekao je Mišetić.

  • Politika

  • 19. Feb. 2023  

  • 36

-Ne postoji ni jedna rečenica u Daytonskom mirovnom sporazumu koja osporava sudjelovanje Oružanih snaga RH, kao članice NATO saveza ili EU-a, u mirovnoj misiji “Althea” u BiH, kao što je to nedavno ustvrdio Željko Komšić koji nastavlja s antihrvatskim djelovanjem, piše Večernji list BiH,neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

Na angažiranju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske insistira hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a premijer te zemlje Andrej Plenković upravo je o tome nedavno razgovarao u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom. Isti sugovornik navodno je poručio Komšiću u Bruxellesu, gdje je bio kao dio tročlanog Predsjedništva BiH, da Hrvatska vojske neće sudjelovati u mirovnoj misiji u BiH. To je ocijenio najvažnijim dijelom poruka u Bruxellesu.

-Do toga neće doći s obzirom na odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma kojima su se zemlje susjedi obavezale da nema angažiranja njihovih snaga i vojnika na teritoriju BiH – rekao je. Prije toga Komšić je ustvrdio kako je Hrvatska presuđena za UZP te agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

-Daytonski mirovni sporazum, kao međunarodni sporazum, sastoji se od civilnog i vojnoga dijela. Dva aneksa koja se tiču unutarnjih odnosa do tada zaraćenih snaga, ali i regionalne suradnje i nadzora naoružanja ne sadrže ni jedno slovo niti spominju bilo što što bi priječilo angažiranje Oružanih snaga susjeda Hrvatske i Srbije. Istodobno, striktno precizira kako nije dopušten prelazak tadašnjih vojnih formacija Hrvatskoga vijeća obrane, Armije RBiH te Vojske Republike Srpske preko entitetskih granica.

Ni jedan entitet neće ugrožavati drugi entitet niti protiv njega upotrijebiti silu te vojne snage jednoga ili drugoga entiteta neće ni pod kakvim okolnostima ulaziti na teritorij drugoga entiteta ili boraviti na njemu bez privole vlade drugoga entiteta i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve oružane snage u BiH djelovat će u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitosti BiH”, stoji u dijelu koji se tiče unutarnjih vojnih pitanja. Kada je pak u pitanju aneks koji definira regionalnu vojnu suradnju, navodi se tek kako će se “uspostaviti brojčana ograničenja za posjedovanje tenkova, topništva, oklopnih bojnih vozila, borbenih zrakoplova i napadnih helikoptera…”, piše mostarski list te dodaje kako "Komšićevi argumenti da je Hrvatska bila agresor na BiH te da je osuđena za udruženi zločinački pothvat, osim tek primitivne propagande, nemaju nikakva utemeljenja".

Američki advokat Luka Mišetić, koji je pred Haaškim sudom obranio Antu Gotovinu, također blizak Čovićevom HDZ-u, ustvrdio je kako bošnjački političari pogrešno tumače presudu Haaškoga suda u slučaju Herceg Bosne. “Sud nije zaključio da je uspostava Herceg Bosne UZP, niti je utvrdio da je Hrvatska počinila agresiju na BiH”, rekao je Mišetić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...