PETICIJA ZA SMJENU VISOKOG PREDSTAVNIKA: Schmidt je svojim potezima demonstrirao naklonjenost jednoj političkoj strani u Bosni i Hercegovini, što ugrožava...

Pozicija Visokog predstavnika itekako je važna za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, te je od vitalnog značaja da tu funkciju obavlja osoba koja taj posao može raditi kvalitetno, neutralno i transparentno! 

  • Društvo

  • 21. Feb. 2023  

  • 3

Društvenim mrežama se počeo širiti link sa peticijom za smjenu Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Peticiju je namjenjena građanima BiH koji smatraju da on ne radi svoj posao dobro, piše "Ljudski.ba".

Peticiju je pokrenuo UG Bosanski narodni sabor a za samo nekoliko sati podržalo ju je više od 3.300 osoba. 

Neki od razloga navedenih u peticiji glase:

-Christian Schmidt nije dovoljno iskusan ili upoznat sa specifičnostima situacije u Bosni i Hercegovini. Schmidt je bio član Bundestaga i ministar za hranu i poljoprivredu u njemačkoj vladi, ali nije imao nikakvog iskustva u vođenju diplomatskih misija. Očigledno je da Christian Schmidt ne posjeduje znanje i iskustvo potrebno za rješavanje složenih političkih situacija kakve su prisutne u Bosni i Hercegovini.

Christian Schmidt nije dovoljno angažovan u rješavanju glavnih problema u Bosni i Hercegovini. Nije se posvetio pitanjima koja su ključna za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kao što su reforme pravosuđa i borba protiv korupcije. Također, Schmidt se nije dovoljno bavio pitanjima vezanim za ostvarivanje prava manjina, zaštitu ljudskih prava i slobode medija.

Treći i vrlo važan razlog nastanka ove peticije jeste neutralnost Christiana Schmidta. Schmidt je svojim potezima demonstrirao naklonjenost jednoj političkoj strani u Bosni i Hercegovini, što ugrožava njegovu sposobnost da djeluje kao nepristrasan posrednik. Osim toga, Christian Schmidt je imao određene veze sa političkim strankama u Bosni i Hercegovini prije nego što je imenovan na ovu funkciju, što svakako stvara sukob interesa.

Christian Schmidt nije dovoljno komunikativan i otvoren prema javnosti.  Schmidt rijetko pojavljuje u javnosti, što dovodi do nedostatka transparentnosti u radu Visokog predstavnika.  

Ukupno gledano, ovi argumenti pokazuju da postoji veliki broj razloga za smjenu Christiana Schmidta s pozicije Visokog predstavnika. Pozicija Visokog predstavnika itekako je važna za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, te je od vitalnog značaja da tu funkciju obavlja osoba koja taj posao može raditi kvalitetno, neutralno i transparentno! 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...