JOSEP BORREL U UN-u: "Svijetu i Ukrajini je potreban mir, ali ne bilo kakav"

Kazao je da ako se ne osude i ne zaustave ruska dejstva u Ukrajini, veći je rizik da se neke druge zemlje, na drugim mjestima u svijetu suoče sa sličnom agresijom i da se niko ne može osjećati sigurno u svijetu u kojem bi se protivpravna upotreba sile normalizovala.

  • Svijet

  • 23. Feb. 2023  

  • 1

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na hitnoj sjednici Generalne skupštine UN-a o Ukrajinu kazao je da će Evropska unija podržati nacrt rezolucije koji je predložila Ukrajina, te odbacio amandmane koje je uložila Bjelorusija.

"Ove sedmice se navršava godinu dana od početka protivpravne invazije Rusije na Ukrajinu. Svi znaju. Bio je to i ostao nesporan primjer agresije jedne od stalnih članica Vijeća sigurnosti. Riječ je o Rusiji. Svi znaju. Evidentno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN-a. Svijetu je potreban mir u Ukrajini i Ukrajinci zaslužuju mir, nakon svih patnji. Ali ne i bilo kakav mir. Potreban nam je mir temeljen na principima Povelje UN-a", kazao je Borrell.

On je rekao da su tu pa pono istaknu podršku Ukrajini i utvrde mirnovne principe te da rat protiv Ukrajine nije samo evropsko pitanje niti je smao "Zapad protiv Rusije" nego se protivpravni rat tiče svih i na sjeveru, jugu, istočno i zapadno, tj. cijelog svijeta.

"Danas smo ovdje da ponovimo našu podršku suverenitetu Ukrajine i njenom teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i za svaku drugu članicu UN-a. Suverenitet. Teritorijalni integritet. To su principi koji su svakodnevno meta ruskih napada u Ukrajini. To su isti principi koje smo dužni poštovati bilo gdje u svijetu, svakoga dana", poručio je Borrell.

Kazao je da ako se ne osude i ne zaustave ruska dejstva u Ukrajini, veći je rizik da se neke druge zemlje, na drugim mjestima u svijetu suoče sa sličnom agresijom i da se niko ne može osjećati sigurno u svijetu u kojem bi se protivpravna upotreba sile normalizovala.

"Prema članu 51. Povelje UN, Ukrajina ima neotuđivo pravo da se brani – baš kao i svaka druga članica UN-a. Ukrajina ima pravo da se brani i zaštiti svoj narod od svakodnevnog granatiranja od strane ruske vojske", rekao je Borrell.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku EU je kazao da je Evropska unija uvijek bila mirovni projekat, ali da kada je u pitanju Ukrajina pravo pitanje jeste kakav mir i kako okončati rat na koji način. Prvi korak je da Rusija prekine svoje napade.

"Dok se to ne desi, EU nastavlja pružati Ukrajini potrebnu podršku za odbranu svog naroda, što je u skladu s Poveljom UN-a. Također nastavljamo pružati humanitarnu i finansijsku pomoć. I radit ćemo na tome da Rusija odgovara za svoje postupke i ratne zločine. Kao što znamo iz iskustva, nema trajnog mira bez odgovornosti. Istovremeno, nastavljamo podržavati želju Ukrajine za pravednim mirom, u skladu sa Poveljom UN-a. Dva su paralelna pravca djelovanja i to podrška Ukrajini i postizanje mira. Nije to ili-ili. Ova dva pravca nisu nekompatibilna. Štaviše, međusobno se nadopunjuju", kazao je Borrell.

Pozvao je sve članice UN-a da glasaju u korist Rezolucije koju je predložila Ukrajina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...