UPRAVNI ODBOR BH NOVINARA: "Hitno zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima u Banjoj Luci"

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba.

  • Vijesti

  • 25. Feb. 2023  

  • 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo. Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standarda zaštite slobode medija i izražavanja.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije „ko mu je dao podake“ o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje istitucinalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala Srpskainfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji.

Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivati efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa, saopćeno je iz BH novinara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...