SLIČNO KAO U BiH: Prokurdska stranka poziva na jedinstvo turske šestorke u izbornoj utrci protiv Erdogana

Predsjednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj ove godine

  • Evropa

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

Lider turske prokurdske stranke Mithat Sancar pozvao je opoziciju da se ujedini nakon što se odvojeni šestostranački savez koji je imao za cilj poraziti predsjednika Erdogana odvojio od ideje da kandiduje kandidata za predsjednika na izborima u maju.

"Pozivamo svu društvenu i političku opoziciju da se ujedini oko ciljeva demokratije, pravde i slobode kako bi dali nadu našem narodu da pravda postoji", rekao je Mithat Sancar nakon vanrednog sastanka visokih rukovodilaca Narodne demokratske partije (HDP).

Nakon šokantnog poteza šestorke u petak u kojem su najavili kako na izborima ipak neće predložiti zajedničkog kandidata na izborima, šanse za reizbor Erdogana drastično su porasle.

Nacionalistička stranka desnog centra IYI nakon toga napustila je najveći opozicioni blok, popularno nazvan turska šestorka ili Nation Alliance.

Riječ je o trećoj najvećoj stranci sa 12% podrške na nacionalnom nivou, Godine 2019., uglavnom kurdske pristalice, pomogle su alijansi da pobijedi na uzavrelim izborima za gradonačelnike u Istanbulu, Ankari i drugim većim gradovima.

Sancar je rekao da HDP, koji je u savezu s manjim ljevičarskim strankama, još uvijek preispituje prethodnu odluku o prijedlogu za predsjedničkog kandidata.

HDP se godinama suočava sa vladinim udarima i mogućom zabranom izlaska na izbore zbog navodnih veza s militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK), što ovi poriču.

Predsjednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj ove godine

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...