JOSIP BRKIĆ, ZAMJENIK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BiH: "Ne vidim razloga zbog kojeg pripadnici Hrvatske vojske ne bi došli u Bosnu i Hercegovinu, ministar Konaković radi odličan posao..."

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove razgovora na BHRT-u.

  • Vijesti

  • 07. Mar. 2023  07. Mar. 2023

  • 25

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kazao je jutros na BHRT-u da vidi razloga zbog kojeg pripadnici Hrvatske vojske u okviru misije EUFOR-a ne bi došli u Bosnu i Hercegovinu.

Brkić je kazao kako se o tome odlučuje na razini Europske unije, te dodao da će njegova stranka, HDZ BiH, podržati sve pozitivno što se događa u Bosni i Hercegovini.

Brkić nije izravno odgovorio na pitanje je li razgovarao sa šefom hrvatske diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom jučer u Vitezu o pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, ali je kazao kako vjeruje da će se to pitanje riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Brkić je u nekoliko navrata pohvalio politiku koju vodi novi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Nije stvar kome vjerujete (SDA-u ili strankama Trojke) već je stvar s kim vi možete u Parlamentu BiH doći do izmjena Izbornog zakona u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH (slučaj Ljubić) i Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Podsjetimo, jučer je zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić (HDZ BiH) izjavio je za "Večernji list" da podržava dolazak vojnika Republike Hrvatske u EUFOR u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, dolasku Hrvatske vojske u BiH oštro se usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić

-Hrvatska vojska neće sudjelovati u vojnoj misiji Evropske unije u BiH i to je konačno stajalište Europske komisije, izjavio je u nedavno član Predsjedništva BiH Željko Komšić i objasnio da su takve odredbe Daytonskog sporazuma. Nakon što su se tokom dana članovi Predsjedništva BiH u Bruxellessu sastali s dužnosnicima EU, Komšić je u izjavi za medije u BiH ustvrdio da je definitivno otklonjena mogućnost sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u misiji Althea koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma. "To se neće dogoditi s obzirom na odredbe Daytonskog sporazuma kojim su se susjedne zemlje obvezale da nema angažmana njihovih snaga i vojnika na teritoriju BiH", kazao je nedavno Komšić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...