OČAJNI RUSKI VOJNICI SNIMILI VIDEO-PORUKU PUTINU: "Ne možemo se tako boriti i ovako nećemo doći do pobjede..."

Newsweek je kontaktirao rusko ministarstvo odbrane u vezi s ovim tvrdnjama, koje stižu u trenutku kada zapadni analitičari primjećuju da se ruske snage, zbog ogromnih gubitaka vozila, oslanjaju na stariju opremu.

  • Evropa

  • 07. Mar. 2023  

  • 1

Mobilizirani ruski vojnici koji su poslani da se bore u Ukrajini u videu su se požalili na staru opremu i nedostatak učinkovitog zapovjedništva te kažu kako su poslani u rat kao topovsko meso, piše Newsweek.

Od početka rata stižu izvještaji o niskom moralu među ruskim snagama te manjku treninga i opreme, posebno kod onih koji su mobilizirani tokom novačenja krajem septembra.

No posljednji video koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji je od ponedjeljka pregledan već 100.000 puta, daje pravi uvid u dubinu njihovog nezadovoljstva.

Video je objavljen na Telegramovom računu War Translated, a u njemu grupa ruskih vojnika na neutvrđenoj lokaciji stoji iza muškarca koji kaže: ‘Ovo je apel glavnom zapovjedniku Vladimiru Putinu.‘ Kaže, potom, da su unovačeni u ruskim oblastima oko Kalinjingrada, Murmanska i Arkhangelska te da služe u sklopu 5. motorizirane brigade.

Na podužem popisu njihovih prigovora je i to što nisu upoznati ni s kakvom strategijom ili taktikom. Također, poslani su u bitku bez suradnje sa zapovjednicima, bez dovoljne vatrene podrške i bez načina da vrše noćni nadzor.

‘Nedostaje nam oklopnih vozila i artiljerijske podrške uoči napada. Naši minobacači i puške su iz 40-ih godina prošlog stoljeća.‘

Rekao je kako nije bilo zračne podrške, niti napisanih zapovijedi o borbi, a grupa je bila pripremljena za obranu, a ne za napad. Tijekom prvog napada, ubijeno je šest vojnika u samo jednom rovu.

Od vas tražimo da obratite veću pozornost na pripremu napada‘, rekao je i dodao da se protiv njih ‘već pripremaju kaznene mjere za izgrednike‘, uključujući i zatvaranje u podrume.

-Među nama nema izgrednika, svi imamo od 30 do 40 godina, imamo porodicu i djecu i visoko obrazovanje.

Drugi čovjek iz grupe požalio se na stara borbena vozila. ‘Ljudi ginu nizašto. U 21. stoljeću šalju ih u frontalne napade, na prazno polje, rekao je neimenovani vojnik.

-Ne možemo se tako boriti i ovako nećemo doći do pobjede uz minimalne gubitke. Dok se na drugim frontama rusko ljudstvo čuva, a naprijed idu vozila i topništvo, "ovdje se događa upravo suprotno".

-Mi nismo topovsko meso, mi smo spremni dostojanstveno se boriti, dodao je.

Newsweek je kontaktirao rusko ministarstvo odbrane u vezi s ovim tvrdnjama, koje stižu u trenutku kada zapadni analitičari primjećuju da se ruske snage, zbog ogromnih gubitaka vozila, oslanjaju na stariju opremu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...