DRUŠTVENE MREŽE GORE NAKON ŠTO JE PROCURILA SNIMKA RUSKIH VOJNIKA: "Ne znamo gdje smo, nemamo municije, rovove kopamo rukama..."

Neki od onih koji su mobilizirani već su ubijeni na bojišnici i u Rusiju su se vratili u sanduku, ističe se.

  • Evropa

  • 25. Okt. 2022  

  • 1

Mobilizirani, novi ruski vojnici tvrde da su primorani živjeti "kao psi", u vrlo lošim uvjetima. Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se vojnici žale kako su potpuno neopremljeni, nemaju nikakve informacije niti zapovijedi pa ne znaju što im je činiti, a žive u rovovima koje su iskopali vlastitim rukama. Nemaju radio, mumiciju ni lijekove, a mnogi od njih ne znaju čak ni gdje se nalaze, piše Telegraph.

List piše i kako su novopečeni vojnici u uvjetima sve veće hladnoće, jer se temperature noću snize na ispod nule. Nekolicina vojnika već se razboljela te im je potrebna hospitalizacija, no o njima niko ne brine.

- Nema nikakvog zapovjedništva, nema informacija. Sjedimo u rovovima jer ne znamo šta da radimo. Ne znamo gdje su naši, ne znamo gdje je neprijatelj, ne znamo ništa - rekao je jedan od vojnika.

Vojnici tvrde da su njihove porodice čak morale platiti vojne uniforme, kao i da su rovove kopali rukama jer im nisu omogućene lopate.

- Nema lopata, nema ničega za nas. Doslovce živimo u polju. Donesu nam malo hrane dva put dnevno i to je sve. Palimo vatru kako bi se ugrijali, skupljamo ogrjev uokolo - kaže jedan.

List ističe kako su britanski obavještajci već izvijestili da su ruski vojnici izuzetno slabo opremljeni, kao i da plaćenici moraju sami kupovati zaštitnu opremu. U jednom od videa koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se, pak, kako je ruski vojnik dobio plastičnu kacigu za paintball te dječje gumene rukavice. Neki od onih koji su mobilizirani već su ubijeni na bojišnici i u Rusiju su se vratili u sanduku, ističe se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...