SLOBODAN PAD ŠEFA RUSKIH PLAĆENIKA: Prigožin strahuje da ga je Putin ostavio na cjedilu

Kako tvrde analitičari, ukrajinske bi snage mogle prigrliti priliku da eliminiraju Wagnerove najbolje ljude te da će urbano okruženje u kojem se vodi bitka za Bahmut to i omogućiti.

  • Svijet

  • 07. Mar. 2023  

  • 3

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) kažu da je plaćenička vojska Wagner u Bahmut poslala svoje elitne trupe kako bi pokušala probiti ukrajinsku obranu, piše Sky News.

ISW tvrdi da će oštre borbe u Bahmutu oslabiti Wagnerove "najbolje vojnike", što znači da ih Rusija neće moći koristiti drugdje. ISW navodi da se radi o jedinicama koje se ne daju tako lako zamijeniti.

Analitičari ISW-a kažu da bi se bitka za Bahmut mogla ponovno zahuktati te da će Moskva morati odlučiti hoće li napustiti grad ili u njega dopremiti svoje najkvalitetnije snage.

Kako tvrde analitičari, ukrajinske bi snage mogle prigrliti priliku da eliminiraju Wagnerove najbolje ljude te da će urbano okruženje u kojem se vodi bitka za Bahmut to i omogućiti.

ISW kaže da se šef Wagnera Jevgenij Prigožin boji da će Moskva žrtvovati njegove najbolje ljude te da se zato žali na nedostatak municije i ostale logističke probleme. "On smatra da su njegove elitne trupe u velikoj opasnosti", kažu iz ISW-a.

ISW dodaje da bi veći poraz Wagnera mogao pozitivno djelovati na razvoj rata u Ukrajini, ali i na neborbene aspekte ruske invazije na Ukrajinu.

"Putin Ministarstvu obrane Rusije dopušta da ga žrtvuje", rekao je ISW. "Dugoročno gledano, Prigožinov bi poraz mogao dati važan doprinos naporima da se normalizira stanje u Rusiji. To je u interesu Amerike i Ukrajine, što bitku za Bahmut čini važnijom od borbe za prostor", dodao je ISW.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...