ODABIR, REZANJE, PRIPREMA, PRŽENJE, SOLJENJE: Kako kod kuće napraviti pomfrit kao iz restorana

Samo polako i ovim redom.

  • Gastro

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 0

Prženi krompirići su jedan od najomiljenijih i najpopularnijih priloga na svijetu. Ali, budimo iskreni, mnogi od nas su ih pokušali napraviti kod kuće i završili s gnjecavim i neuvjerljivim rezultatima.

U ovom ćemo vam vodiču objasniti kako kod kuće napraviti savršene pržene krompiriće restoranskog kvaliteta, baš kao što ih pripremaju profesionalni kuhari.

Uz malo strpljenja i pravilnu tehniku možete postići pomfrit kakav svi vole, zlatno-smeđe boje, hrskav izvana i mekan iznutra.

Odabir pravog krompira

Prvi korak za pripremu savršenog pomfrita je odabir pravog krompira. Želite odabrati krompir koji ima suhu i škrobnu teksturu jer će proizvesti hrskave krompiriće. Kada birate krompir, potražite onaj koji ima grubu, suhu koru i gustu, čvrstu teksturu. Izbjegavajte krompire koji su vlažni i imaju glatku, tanku koru. Važno je napomenuti da različite vrste krompira imaju različite teksture i karakteristike, pa ćete možda morati eksperimentirati kako biste pronašli sortu koja vam najviše odgovara. Mladi krompir nije dobar izbor ako želite hrskavi pomfrit, već će najbolje poslužiti suhe i brašnaste sorte s visokom koncentracijom škroba.

Rezanje krompira

Nakon što ste odabrali pravi krompir, vrijeme je za rezanje. Za rezanje krompira na tanke, jednake kriške debljine oko pola centimetra možete koristiti oštar nož ili mandolinu za rezanje voća i povrća. Ključ je izrezati krompir na jednake oblike kako bi se osigurala ravnomjerna termička obrada.

Priprema krompira

Nakon što ste izrezali krompir, vrijeme je da ga pripremite za prženje. Kako se krompir ne bi slijepio, stavite ga na najmanje 30 minuta u posudu s hladnom vodom. To će ukloniti površinski škrob s krompira i pomoći pri postizanju hrskavosti. Nakon namakanja kriške krompira temeljito osušite kako biste spriječili prskanje ulja prilikom prženja u vrućem ulju.

Prženje krompira

Sljedeći korak je prženje krompira u vrućem ulju. Najbolje je koristiti ulje s visokom tačkom dimljenja, kao što je suncokretovo, ulje uljane repice ili ulje od kikirikija. Za najbolje rezultate krompiriće je važno prvi put pržiti u ulju zagrijanom na temperaturu između 130 i 150 stepeni tri do pet minuta. Ovaj će postupak djelomično ispeći krompiriće bez da dobiju boju. Nakon blanširanja krompire izvadite iz ulja i ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta. Kada ste spremni za konačno prženje, zagrijte ulje na temperaturu između 180 i 190 stepeni i krompiriće pržite u malim porcijama kako temperatura ulja ne bi pala. Kada stavljate krompiriće u vruće ulje, trebali biste vidjeti mjehuriće, što znači da iz njih izlazi voda i ne ulazi ulje. Krompirići su gotovi kada porumene. Izvadite ih iz ulja i ocijedite na papirnatom ubrusu.

Soljenje

Kao začin upotrijebite finu morsku so. Krompiriće posolite dok su još vrući kako bi se sol zalijepila za njih. Rezultat je vrijedan truda. Priprema savršenih prženih krompirića restoranske kvalitete zahtijeva malo strpljenja i obraćanje pažnje na detalje, ali vas rezultat neće nimalo razočarati. Slijedite ove savjete i uživajte u savršenom pomfritu iz udobnosti vlastitog doma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...