BAJROVIĆ OČEKUJE PRITISAK 'OSMORKE' NA SCHMIDTA: "Visoki predstavnik u želji da pomogne HDZ-u napravio sistem koji će dugoročno napraviti BiH manje funkcionalnom"

"Mislim da se HDZ nalazi pred teškom dilemom, a to je da, ukoliko se sada donese rješenje koje će HDZ-u omogućiti da zbaci SDA iz vlasti, za četiri godine će se isto vjerovatno desiti HDZ-u", kaže on.

  • Politika

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 2

"Žene su u BiH dobile određena prava često puta i prije nego što je to bio slučaj u današnjim razvijenim i zapadnim demokratijama. Donekle je razočaravajuće da nemamo dovoljno žena na svim nivoima vlasti i tamo gdje se donose odluke", istakao je u "Rezimeu" Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

"Treba se vratiti tradiciji promocije prava žena. Očekujem da nova vlast posveti što je moguće više pažnje uključivanju žena u donošenje odluka i promociji rodne ravnopravnosti, a u čemu BiH ima ozbiljnu tradiciju."

Kaže da je očekivao da će Osmorka više posvetiti pažnje pitanju žena.

"Treba se držati činjenica, a činjenica je da je HDZ napravio najveći iskorak u tom smislu. Bilo je zaista s moje strane očekivanja da će Osmorka uraditi nešto slično i da ćemo imati više žena na pozicijama moći u BiH, pogotovo iz kvote stranaka koje sebe nazivaju lijevim, građanskim i socijaldemokratskim. Međutim, to se nije desilo i mislim da je na njima da odgovore na pitanje zašto su dozvolili da jedan Dragan Čović bude ispred njih u tom smislu, ali tu smo gdje smo. Čak i SNSD ima više žena od stranaka Osmorke. Smatram da stranke Osmorke još imaju vremena da to poprave, ali njihova kadrovska rješenja baš ne idu u tom pravcu."

O eventualnoj novoj intervenciji visokog predstavnika Bajrović kaže:

"Ulazimo u novu fazu političke krize u Federaciji koju je kreirao visoki predstavnik, a to je da ovo što sada imamo u Federaciji će samo dodatno komplikovati formiranje vlasti. Naime, dizanje praga za delegiranje potpredsjednika i predsjednika Federacije će samo dodatno osnažiti stranke koje imaju kantonalne liste koje su monoetničke. Dakle, stranke koje imaju multietničke liste su prema Schmidtovom zakonu i ustavu diskriminisane. Smatram da je visoki predstavnik krivac za stanje u kojem se Federacija nalazi. Visoki predstavnik je u želji da pomogne HDZ-u napravio sistem koji će dugoročno napraviti BiH manje funkcionalnom, pogotovo Federaciju. Sada HDZ koji je zabetoniran, napravljen permanentnim dijelom vlasti u Federaciji želi da izbaci SDA koja je došla neočekivano u poziciju da ima mogućnost da blokira na način koji je Schmidt namijenio da samo HDZ može. Za očekivati je da Schmidt bude pod pritiskom posebno stranaka Osmorke da napravi neki novi potez. Mislim da se HDZ nalazi pred teškom dilemom, a to je da, ukoliko se sada donese rješenje koje će HDZ-u omogućiti da zbaci SDA iz vlasti, za četiri godine će se isto vjerovatno desiti HDZ-u. Nakon što narod kazni ove koji su ušli sa HDZ-om, pod HDZ-ovim uslovima u vlast, onda se otvara realna mogućnost da HDZ bude izbačen iz vlasti i da to onda bude jedno permanentno stanje. To bi de facto nuliralo etnički veto koji je osnov Vašingtonskog sporazuma i time bi HDZ sebe doveo u situaciju da u Federaciji bude manjinska stranka. Sumnjam da će HDZ podržati takvo rješenje."

NATO put je zaboravljen

Smatra da bi jedino rješenje koje bi Schmidt mogao nametnuti, a koje bi zadovoljilo i HDZ i stranke Osmorke, bilo tzv. privremeno rješenje.

"Međutim, to bi bilo direktno prepisano ono što se dešavalo u Južnoafričkoj republici, odnosno gdje se vrijednost glasa nekih smatrala puno manjom od vrijednosti glasa onih koji su vladali tom zemljom. U toj slučaju očekujem proteste, jedan kolaps sistema zato što Bošnjaci de facto postaju manjina u državi u kojoj su većina. Sumnjam da Schmidt ima hrabrosti da tako nešto uradi, iako se pokazalo da se radi o osobi koja nije svjesna posljedica svog djelovanja."

Bajrović kaže da bi protesti bili spontani, da to nije pitanje političkog opredjeljenja.

"Kada imate kolonizatora koji vam je oteo zemlju, vi onda imate legitimno pravo da se borite protiv njega svim demokratskim sredstvima."

Bajrović navodi da novi koalicioni dogovor nije pitanje SDA i SDP-a.

"To je pitanje koje prevazilzi političke stranke. NES i SzBiH shvataju posljedice eventualnog Schmidtovog nametanja koje bi važilo samo jednom, samo da se izbace Bošnjaci iz vlasti i SzBiH i NES na to računaju. Iznenađen sam onim što je SDP dosad radio. U slučaju da ne bude nametanja koje će sviđati SDP-u, NS-u i HDZ-u, onda je sve moguće. Mislim da se HDZ najviše boji da ukoliko Schmidt nametne mogućnost da u FBiH bude 2:1, šta će se desiti ako NES i SzBiH odluče nakon nametanja ne idu sa HDZ-om. Ja ne bih isključio tu mogućnost."

Bajrović ističe da su stranke Osmorke dozvolile da Dodik implicira da su njegovi muslimani.

"Ja smatram da to nije dobro za BiH. Volio bih da se vrate politici zasnovanoj na odbrani BiH i NATO putu. NATO put je zaboravljen. Bilo bi dobro da se Dodiku stavi do znanja da takva retorika nije dobra za BiH."

Zagreb je trenutno opasniji po BiH od Beograda

Na pitanje zašto u politici Osmorke vidi ugrožavanje interesa države, odgovara: "Za BiH je priča o NATO-u apsolutno najvažnija priča od svih političkih priča."

Smatra da politika Zagreba i Beograda prema BiH u ovom trenutku nije dobronamjerna.

"Ona je rijetko bila dobronamjerna, od Beograda ja mislim da nemamo dobronamjernu političku jako, jako dugo. Od Zagreba smo imali dobronamjeru u onih deset godina Stipe Mesića. Nakon toga su se stvari vratile manje više na ono što smo gledali devedesetih. Sadašnja garnitura u Zagrebu je za BiH najopasnija, možda opasnija i od one devedesetih. Oni hoće da preuzmu Predsjedništvo. Zagreb u stanju da iskoristi svoje članstvo u EU i NATO, što Beograd nema, da nanese štetu BiH. Svako onaj ko to ne vidi naprosto ne želi da vidi. To je toliko očigledno."

"Reisove izjave nisu ništa neuobičajeno. On je rekao ono što je odgovornost svih koji su građani BiH, a to je da brane cjelovitost, integritet i teritorijalni suverenitet upotrebom oružja ako to treba. To je tako u svakoj državi, pa i u BiH. Reis nije rekao ništa sporno", zaključio je Bajrović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...