SAMO RIJETKI ZNAJU O ČEMU JE RIJEČ: Znate li šta predstavlja ovaj prometni znak…

Prema svjedočanstvima vozača, ove znakove danas ćete rijetko pronaći.

  • Auto

  • 10. Mar. 2023  

  • 0

Ovaj znak je ugrožena vrsta, polako nestaje s cesta, a njegovo značenje je vrlo jednostavno: upozorenje na crne tačke u prometu, odnosno opasna mjesta na cestama.

Još 1955. godine britansko Ministarstvo prometa odobrilo je novu vrstu prometnog znaka za korištenje na mjestima gdje su nesreće bile česte i s teškim posljedicama.

Imao je crveni trokut s punim crnim krugom unutar njega, a ispod ploče s objašnjenjem na kojoj je pisalo ACCIDENT BLACK SPOT.

alt

Potom se znak proširio u cijelom svijetu, ali je njegova popularanost s vremenom pala na povijesno niske razine. Prometni stratezi ga smatraju nepotrebnim, uz ostale znakove upozorenja i danas je, navodno, ostao na samo jednom mjestu u Velikoj Britaniji. Prema svjedočanstvima vozača, ove znakove danas ćete pronaći samo u Hong Kongu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...