PREŽIVJELE ŽRTVE MASAKRA U AHMIĆIMA OSUDILE IZJAVU LIDIJE BRADARE: "Njen govor je motivacija budućim zločincima"

Ističu da “ratni zločinci nisu europske vrijednosti”

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2023  11. Mar. 2023

  • 3

Udruženje građana žrtava rata '92-95' "16.april" Ahmići oštro je osudilo izjave predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradara (HDZ) koje je izrekla tokom gostovanja u emisiji "Dan uživo" na televiziji N1.

Podsjetimo, Bradara je, odgovarajući na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila: “Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.”

Ovakvim izjavama daje se primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svome narodu čime se motivišu budući zločinci. Zato je njena izjava, kako god je kriminogena na što treba reagovati Visoki predstavnik u BiH, ona je nadasve itekako opasna upravo što može motivisati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve. To o njima govori, ali bi Schmidt morao reagovati na veličanje ratnih zločinaca i radi budućnosti sankcionisati promotore ratnih zločinaca, u ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam sa pozicije Predsjednice FBiH ukazuje na evropske vrijednosti”, navode iz ovog udruženja.

Ističu da “ratni zločinci nisu europske vrijednosti”. Podsjećaju da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina.

“Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto…”, naveli su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...