KAD DOLAZI DO POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLIJEZDE: Simptomi mogu biti razni, a ono što je odmah uočljivo...

(...) jeste otok na vratu.

  • Zdravlje

  • 14. Mar. 2023  14. Mar. 2023

  • 0

Štitna žlijezda (štitnjača, štitasta žlijezda) je žlijezda sa endokrinim lučenjem i nalazi se sa prednje i bočne strane grkljana i dušnika. Pričvršćena je za tireoidnu hrskavicu grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Na rad ove žlijezde utiče adenohipofiza preko tireostimulirajućeg hormona (TSH), i luči tiroksin, trijodtironin i tirokalcitonin, objašnjava za CdM specijalista endokrinologije iz Vojno medicinske akademije i sručni konsultant u ZU “Tesla medical” iz Berana prof. dr. Tamara Dragović.

Prema njenim riječima, za sintezu ovih hormona je neophodan jod koji se unosi putem hrane, tj. iz spoljašnje sredine.

Sagovornica CdM-a navodi da tiroksin i trijodotironin utiču na fizički i psihički rast i razvoj. Tireokalcitonin, kako navodi, snižava nivo kalcijuma u krvi i zajedno sa parathormonom i vitaminom D reguliše okoštavanje kosti.

“Do poremećaja funkcije štitne žlijezde dolazi kada se nekontrolisano luče ili ne luče hormoni. Simptomi mogu biti razni. Gojenje ili mršavljenje su simptomi koji odmah mogu da ukažu na probleme sa štitnom žlijezdom. Gojenje može nastati kao posljedica niskog nivoa tiroidnih hormona, a bolest koja nastaje zove se hipotireoidizam. Kod ove bolesti, često se opaža usporen rad srca. Takođe, ako dođe do nekontrolisanog lučenja ovih hormona, dolazi do naglog mršavljenja, rad srca je ubrzan, a bolest je hipertireoza”, ističe dr Dragović.

Prema njenim riječima, ono što je odmah vidljivo, i što odmah ukazuje na štitnu žlijezdu je otok na vratu. Ovo se smatra jednom od opasnijih stanja štitne žlijezde, jer se mogu stvoriti grudvice unutar žlijezde, koje dovode do raka štitne žlezde.

“Kako ovi hormoni utiču i na psihički razvoj, smanjeno lučenje može dovesti do umora, usporenog i depresivnog raspoloženja. Povišeno lučenje može dovesti do prekomernog znojenja i averziji prema toploti. Takođe, simptomi oboljena štitne žlijezde se često miješaju sa simptomima menopauze, pa jednostavan test krvi može riješiti tu dilemu”, naglašava Dragović i dodaje da sumnja na bolest štitne žlijezde se vrlo lako može ukloniti.

Profesorka Dragović ističe da jednostavan test krvi može pokazati vrijednosti hormona i lako vidjeti da li štitna žlijezda izaziva probleme u našem organizmu.

Ona naglašava da ako je TSH visok, to znači da je funkcija štitne žlijezde niska, a ako je nizak, onda je funkcija visoka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...