Vijesti
VARLJIVO LJETO: Danas se u ovim krajevima BiH može očekivati čak i kiša...
Prije 15 min0
Iako je orzo na italijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.
Gastro
14. Mar. 2023 14. Mar. 2023
0
Tradicionalno se ukuhava u supe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za “lažni rižoto” i divno se "sljubljuje" s puterom, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.
Donosimo vam takav jedan recept koji miriše toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo.
Priprema je jednostavna i brza - tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.
Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:
4 kašike maslinovog ulja
2 velike ljute paprike, oguljene i sitno nasjeckane
2 velika čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
450 g orzo tjestenine
1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)
1 čajna kašikica nasjeckanog svježeg timijana
1 mala šaka baby špinata
50 g putera
sok od 1 limuna
korica od 1 limuna, naribana
so
biber
Priprema tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:
1. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte bijeli luk te pržite još minutu.
2. Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.
3. Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.
4. Umiješajte timijan, puter, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.
5. Začinite solju i biberom i odmah poslužite.
Prijatno!:)
Vijesti
VARLJIVO LJETO: Danas se u ovim krajevima BiH može očekivati čak i kiša...
Prije 15 min0
Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 6h0
Svijet
"NAŠA BOL NE ZASLJEPLJUJE NAS ZA PATNJU DRUGIH": Palestinci u Gazi protestovali sa slikama ubijene izraelske djece
Prije 6h0
Ekonomija
DA LI JE OVO NAJJEFTINIJE MJESTO ZA LJETOVANJE: Cijeli dan jela i pila za samo 10,50 eura
Prije 6h0
Gastro
NAPRAVITE PAPRIKE PUNJENE PURETINOM: Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok...
28. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
Prije 16h0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
Prije 10h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.