BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Stvara se novi blok zemalja koje mrze demokratiju, Ukrajinu vide kao prelomnu tačku"

Moskva jednom rukom ubija ukrajinske civile, siluje ukrajinske žene, krade ukrajinsku djecu, bezočno granatira ukrajinske gradove, a drugom rukom će glasati za podržavanje mira u cijelom svijetu.

  • Evropa

  • 14. Mar. 2023  14. Mar. 2023

  • 1

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Tačno prije 85 godina hitlerovska Njemačka anektirala je Austriju.  

Ovo je bilo urađeno ispred očiju svih evropskih zemalja i svjetske javnosti, koji su „progutali“ takav potez Hitlera koji je sigurno zakoračio prema stvaranju Trećeg Rajha.

Sve ovo potpuno isto je uradio kao copy paste Vladimir Putin takođe u martu ali već 2014. g. kad je nezakonito upao sa okupatorskom vojskom u ukrajinski Krim i pokušao ga anektirati. 

Mlaka reakcija svijeta na nacističku okupaciju Austrije otvorila je vrata za početak Drugog svjetskog rata, a slabašna reakcija međunarodne zajednice na nasilničko pripajanje Krima Ruskoj Federaciji otvorila je put za najveći rat poslije Drugog svjetskog koji je pokrenula Moskva 24. marta 2022. g. protiv Ukrajine, što Peking uporno naziva konfliktom bez opredjeljenja krivca ko je to sve započeo.

U stvari Kina proglašava krivim u svemu NATO.

Ali uništenje Borodjanke, masovna ubistva u Buči, svakodnevno granatiranje civilnih objekata u Harkovu i Konstantinovci, genocid u Mariupolju, strašno je i pomisliti da je ovaj grad zbog ruske nemilosrdne invazije izgubio već 100 hiljada stanovnika iz predratnih pola miliona, to su stvari koje je uradio na ukrajinskoj teritoriji ne NATO, no Ruska Federacija, koju Peking ne osuđuje, a tijesno politički i privredno sarađuje. 

Poslije ulaza nacističke vojske u martu 1938. g. u Austriju i pripajanja zemlje Trećem Rajhu Hitler je odmah krenuo u pripremanje narodnog referenduma za podršku aneksije.

Poslije pobjede na tako zvanom austrijskom voljnom izjavljivanju u svom poznatom govoru Hitler je objavio da je Njemačka počela da se diže sa koljena, a Austrija koja je postala Istočna marka se vratila doma.

Isti scenario napravio je i kremaljski firer.

Prvo uveo je na ukrajinsko poluostrvo svoju vojsku u februaru 2014. i odmah na faktički okupiranom području napravio je referendum na kojem u Sevastopolju glasalo čak 103% za pripajanje Rusiji. 

Tada okupatori izgleda još nisu naučili vješto manipulisati brojkama na nepoznatom terenu. 

Interesantno je da Hitler nije želio provesti narodni referendum u Austriji prije upada njemačke vojske.

Putin isto ni jednom riječju ništa nije govorio o neophodnosti nekog referenduma na Krimu.

Čak sedmicu prije dolaska ruske okupatorske vojske na poluostrvo šef Kremlja deklarisao je da je Krim neotuđivi dio Ukrajine.

A za mjesec dana u Moskvi na svečanom zasjedanju Putin u maniru Hitlera rekao je da se Krim vratio kući i Rusija počela dizati sa koljena.

Dizanje sa koljena njemačkih nacista koštalo je čovječanstvo 50 miliona života, a kakva će biti cijena za dizanje sa koljena ruskih neofašista-rusista tek ćemo vidjeti.

Što ranije zaustavimo rusku agresiju to je više šanse da Treći Rim kako zovu šoviniste Moskvu, neće prerasti u Treći Rajh i dalje u Treći svjetski rat.

Ako Peking ustrojava takvu perspektivu onda može i dalje tajno igrati na podršku Moskve.

Samo to će završiti vrlo opasnim posljedicama na samo za Kinu ali i za cijeli svijet.

Šokantno ali Ruska Federacija je odlučila da pod hitno sazove zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN-a o "rusofobiji kao faktoru koji ometa traženje dugoročnih i održivih rješenja ukrajinske krize“.

Što da kažemo: Moskva u svom repertoaru.

Laži i cinizam uvijek su bili su oružje u vanjskopolitičkoj djelatnosti Ruskog carstva, a poslije bivšeg SSSR, posebno u doba staljinizma.

Kad je krajem 1939. sovjetska avijacija napadnuvši Finsku bombardovala Helsinki i sjaj vatre gorenja gradskih kvartova čak se vidio u Tallinnu koji stoji preko Finskog zaliva.

Tada je sovjetski ambasador u Ligi Nacija prije izbacivanja SSSR iz ove svjetske organizacije izjavio da  avioni Crvene Armije bacaju na Helsinki ne bombe no samo kante sa hljebom da ne bi gladovalo civilno stanovništvo.

Njemu niko nije vjerovao, ipak u glavnom finskom gradu bilo je smješteno puno diplomatskih predstavništva, koji su operativno informisali svoje države o stanju u zemlji akreditacije.

Stanovnici ove zemlje i glavnog grada do dan danas nisu zaboravili kako je SSSR prinudio Finsku da potpiše mirni ugovor prema kojem ona je izgubila gotovo trećinu svoje teritorije.

To isto radi sada Vladimir Putin, i moramo čekirati sve koji se usude da podrže njegov „mirni plan“ legalizacije okupacije gotovo četvrtine ukrajinskih teritorija. 

Novojavljeni kremaljski firer ili Staljin ima svojih pristalica po cijelom svijetu, onda moramo saznati za skrivene potrčke politike Moskve koja vodi čovječanstvo prema novom svjetskom ratu.

Prije ovog takozvanog saslušavanja u SB UN postaje logično pitanje što uopšte Rusija radi u Savjetu Bezbjednosti.

Glavni svjetski agresor još se priprema preuzeti od prvog aprila o.g. predsjedavanje u SB UN.

Možemo zamisliti kako to na sve može uticati. 

Moskva jednom rukom ubija ukrajinske civile, siluje ukrajinske žene, krade ukrajinsku djecu, bezočno granatira ukrajinske gradove, a drugom rukom će glasati za podržavanje mira u cijelom svijetu.

To je kao da ubica predsjedava sudom i to tokom suđenja za slučaj ubistva za koje je on svima rekao da je izmišljotina, kao da ukrajinske gradove granatiraju ukrajinski nacionalisti, a poginule ukrajinske civile glume glumci iz Holivuda, a da ukrajinsku djecu Ruska Federacija ne krade...

Možda bi to sve bilo smiješno ali uz podršku Moskvi Irana, Sjeverne Koreje, Bjelorusije i vjerovatno Kine mi imamo novi blok zemalja koji mrze demokratiju, mogućnost izražavanja nezavisnog mišljenja, slobodarski duh kao smrtnu opasnost za svoje postojanje.

Za odbranu svojih diktatura oni su spremni ići na sve – ubistva, silovanja, laži, manipulacije.

Ukrajinu oni vide kao prelomnu tačku u realizaciji svojih planova i širenja svog svjetonazora i vlastitih duhovnih vrijednosti.

Ako prkose međunarodnom pravu onda će oni svim snagama štititi Rusiju kao članicu Savjeta Bezbjednosti.

Na ovom glasanju u UN vidjećemo da li se na kraju krajeva formirala nova koalicija duhovnih nasljednika diktatorskih režima Hitlera i Staljina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...