ZBOGOM NEUGODIM GLAVOBOLJAMA: Odobren sprej za nos koji za 15 minuta ublažava migrenu…

U studiji je utvrđeno je da sprej pacijentima značajno smanjio bol dva sata nakon početka migrene, koja, osim što često uzrokuje jake glavobolje, može uključivati mučninu i osjetljivost na svjetlo ili buku.

  • Zdravlje

  • 15. Mar. 2023  

  • 0

Američki farmaceutski div Pfizer objavio je da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za upotrebu njihov brzodjelujući sprej za nos namijenjen liječenju migrene. Iz Pfizera kažu kako očekuju da će lijek, koji se prodaje pod imenom Zavzpret, biti dostupan u apotekama u julu ove godine.

Odobrenje FDA-a za Zavzpret označava značajan napredak za ljude s migrenom koji trebaju slobodu od boli i preferiraju alternativne opcije od oralnih lijekova, rekla je Angela Hwang, glavna komercijalna direktorica Pfizera.

Provedena studija o lijeku otkrila je u svojoj trećoj fazi da je nekim osobama, koje pate od migrene, olakšao bol već za samo 15 minuta.

Kao sprej za nos s brzom apsorpcijom lijeka, Zavzpret nudi alternativnu opciju liječenja za ljude kojima je potrebno ublažavanje boli ili ne mogu uzimati oralne lijekove zbog mučnine ili povraćanja, izjava je Kathleen Mullin, pomoćnice medicinskog direktora na Institutu za neurologiju i glavobolju Nove Engleske, koju u saopćenju citira Pfizer.

Liječenje glavobolje, koja se općenito rješava oralnim lijekovima, dvostruko je slijepo testirano na uzorku od 1.405 ljudi, pri čemu je polovica uzimala jednu dozu spreja, a ostatak je primao placebo lijek. U studiji je utvrđeno je da sprej pacijentima značajno smanjio bol dva sata nakon početka migrene, koja, osim što često uzrokuje jake glavobolje, može uključivati mučninu i osjetljivost na svjetlo ili buku.

​Pfizer je kupio Zavzpret, također poznat kao Zavegepant, prošle godine za oko 10 milijardi dolara od kompanije Biohaven, zajedno s njihovim drugim lijekovima za migrenu, piše Science Alert.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...