NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE IZET KIKO SARAJLIĆ: Zašto je Sarajevo zaboravilo svog pjesnika?

Izet Kiko Sarajlić nema ulicu u svom Sarajevu. Nema ni trg. Sve što ima je bista u malom parku preko puta Predsjedništva BiH, no i ona je već neko vrijeme oštećena...

  • Sjećanje

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 0

Izet Kiko Sarajlić rođen je na današnji dan, 16. marta 1930. u Doboju. Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja svog života, 2002. godine.

U svom je Sarajevu pohađao mušku gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu. Radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati. 

Ipak, 21 godinu nakon njegove smrti - čini se da se ni grad, ni kanton ni država Bosna i Hercegovina ne sjećaju ovog velikog pjesnika.

"Ne sjećaju ga se nikako. Zapravo ste vi jedina institucija i/ili medij koji su ga se danas sjetili", govori za portal Radiosarajevo.ba njegova kćerka Tamara Sarajlić Slavnić

Ona kaže da od 2002, otkako je umro, nijedna knjiga njegove poezije nije štampana u Sarajevu. 

"Izbačen je i iz programa za sarajevske gimnazije... šta da vam kažem. Ne čudi me. U ovakvom društvu i sistemu... zaista, nisam iznenađena", priča njegova kćerka, sa sjetom ističući kako ga se sjeća "njegova Italija, iako je i Sarajevo zvao svojim".

Italija obilježi njegove godišnjice, rođendane i smrt. On tamo ima svoj trg i tamo se njegova poezija i dalje slavi, nastavlja pričati Tamara Sarajlić Slavnić, te dodaje:

"Nikad nije htio da se svrsta u nacionalni, vjerski tor. On je bio dobar i iskren i čovjek i pjesnik. Bio je kozmopolita i zato mi i ne čudi to što ga ovo društvo zaboravlja".

Izet Kiko Sarajlić nema ulicu u svom Sarajevu. Nema ni trg. Sve što ima je bista u malom parku preko puta Predsjedništva BiH, no i ona je već neko vrijeme oštećena...

"Kažu mi da kontaktiram gradonačelnicu... ne znam šta da im odgovorim. Bistu je izradio Enes Sivac i jedino bih možda njega mogla zamoliti da pomogne da se obnovi, ali ja zaista nemam vremena da 'ganjam' papirologiju za te popravke, koje se možda nikad neće ni desiti", iskreno će kćerka Izeta Sarajlića. 

Ovaj kratki razgovor, Tamara Sarajlić Slavnić zaključuje riječima:

alt

(Foto: Radiosarajevo.ba)

"Ne mogu ja nikog natjerati ni na što, ali mi je jasno gdje ovo sve vodi, od društva pa nadalje."

I tako... sistem polako zaboravlja slavnog pisca, koji je bio porijeklom iz muslimanske porodice, oženjen katolkinjom, sa zetom pravoslavcem, i koji je uvijek bio u prvim redovima protiv "nacionalističkih mafija". Bio je jedan od najznačajnijih pjesnika Istoka Evrope i prevodili su ga na mnoge jezike autori kao što su Brodski, Jevtushenko, Enzensberger, Retamar... Prijateljevao je sa italijanskim pjesnikom Alfonsom Gattom. Pjesnik sarajevskog Kruga 99, borio se za opstanak Bosne i Hercegovine...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...