DVADESET GODINA OD SMRTI VELIKOG PJESNIKA: Večer sjećanja na Izeta Kiku Sarajlića

Večer će se održati u četvrtak, 21.7.2022. godine, sa početkom u 20 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

  • Kultura

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 1

U saradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, P.E.N. Centar u BiH okupit će članove našeg udruženja Feridu DurakovićMarka VešovićaEnvera Kazaza i Gorana Simića, a njihov razgovor o životu i stvaralaštvu Izeta Sarajlića moderirat će predsjednik P.E.N. Centra u BiH – Asmir Kujović.

Večer će se održati u četvrtak, 21.7.2022. godine, sa početkom u 20 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izet Sarajlić, zvani Kiko, (Doboj, 1930. – Sarajevo, 2002.) je bio bosanskohercegovački pjesnik, prozaist (objavljivao knjige autobiografske, memoarske proze), prevodilac i esejist. Objavio je preko 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika.

Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja svog života. Izet Sarajlić je u Sarajevu pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslavenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Studirao je jugoslovenske književnosti  na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu radio je i kao novinar i pisao je poeziju.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Udruženja nezavisnih intelektualaca Krug 99.  

Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, pokreće međunarodnu književnu manifestaciju “Sarajevski dani poezije” u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.

Večer posvećena Izetu Sarajliću održava se u okviru projekta „Književni razgovori“ P.E.N. Centra u BiH, a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...