"SLOBODNOJ BOSNI" STIGAO ODGOVOR GRADA SARAJEVA: "Riječ je o nesporazumu, umjetniku Safetu Zecu slika će biti vraćena sljedeće sedmice"

Bez obzira na najavu Grada Sarajeva da će primopredaja slike Safeta Zeca biti obavljena sljedeće sedmice ostaje dojam da se ovaj skandal nije smio ni dogoditi i da se problem ne bi tako brzo riješio bez medijskog pritiska…

  • Mini market

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Dan nakon što smo objavili tekst o nesporazumu koji je nastao na relaciji Grad Sarajevo – akademski slikar Safet Zec dobili smo odgovor iz Grada Sarajeva u kojem se navodi da će tokom naredne sedmice slika Velike bistričke kuće biti vraćena poznatom umjetniku.

Podsjetimo, u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" Safet Zec nam je rekao kako već duže vrijeme pokušava stupiti u kontakt s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić ili nekim od njenih saradnika kako bi riješio problem koji je nastao nakon odlaska njenog prethodnika Abdulaha Skake s pozicije gradonačelnika. Zec i Skaka su u septembru 2020. godine potpisali sporazum o davanju na korištenje umjetnikove monumentalne slike, ali nakon što je Skaka završio svoj mandat Safet Zec nije uspio da dođe do svoje slike iako je između njegovog punomoćnika i Grada Sarajeva postojala korespondencija.

No, naš jučerašnji tekst je potakao Grad Sarajevo da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Na naš upit šta je sa slikom Safeta Zeca i kada će mu biti vraćena iz Grada Sarajeva su nam odgovorili.

"U vezi sa Vašim upitom koji se tiče povrata umjetničke slike akademskog slikara Safeta Zeca, ovim putem Vas obavještavamo da je u toku postupak povrata umjetničkog djela koje je g-din Safet Zec 2020. godine ustupio na korištenje Gradu Sarajevo, a sve na osnovu Ugovora o davanju na korištenje umjetničke slike Gradu Sarajevu, broj: 01-11-4976/20 od 21.09.2020, godine, potpisanog između Grada Sarajevo, kojeg je zastupao gradonačelnik, mr. Abdulah Skaka i autor umjetničkog djela, Safet Zec.

U vezi sa naprijed navedenim ostvareni su potrebni kontakti sa punomoćnicima Safeta Zeca, izvršena neophodna pisana korespondencija u cilju stvaranja neophodnih uslova valjanoj formalno-pravnoj primopredaji umjetničkog djela zbog iskazane potrebe identifikacije umjetničkog djela, obzirom da umjetničko djelo opisano članom 1. naprijed citiranog Ugovora shodno upisanim podacima u Ugovoru faktički ne odgovara podacima upisanim na samom umjetničkom djelu.

Naime, Ugovorom je definisano, između ostalog, da se Gradu Sarajevo na korištenje daje umjetnička slika "Fasada Sarajeva" 2005/2012, dok je na samom umjetničkom djelu upisano sljedeće:

  • “Bistrik Velika kuća”, 2006/2019 (donji desni ugao umjetničkog djela)
  • “Velika kuća”, 2006/2019 (donji lijevi ugao umjetničkog djela).

Uz odgovor na naš upit iz Grada Sarajeva su nam poslali dvije fotografije umjetnikovog djela kako bi ilustrovali svoj dopis.

Naprijed navedeno predstavlja prethodno pitanje koje se mora sa preciznošću riješiti, jer u odonosu na činjenično i faktičko stanje prisutno u ovom momentu, Grad Sarajevo faktički ne posjeduje umjetničko djelo koje bi trebalo biti predmetom povrata, te u cilju zakonitog i ispravnog postupanja, što je naš primarani osnovni cilj, ova pitanja se moraju riješiti, a o čemu su punomoćnici Safeta Zeca upoznati.

Pomenuti postupci su u toku i nakon otklanjanja uočenih nedostataka, u toku sljedeće sedmice u ponuđenim terminima koje prihvati uvaženi akademski slikar putem svojih punomoćnika, primopredaja bi trebala biti izvršena."

Bez obzira na najavu Grada Sarajeva da će primopredaja slike Safeta Zeca biti obavljena sljedeće sedmice ostaje dojam da se ovaj skandal nije smio ni dogoditi i da se problem ne bi tako brzo riješio bez medijskog pritiska…

(D. Omeragić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...