GABRIEL ESCOBAR TVRDI: "Malo je vjerovatno da će se ZSO pretvoriti u Republiku Srpsku"

"Mi radimo pod sjenkom jedne od najvećih pretnji bezbjednosti evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata“, rekao je Escobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

  • Regija

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 9

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije. 

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

"Mi radimo pod sjenkom jedne od najvećih pretnji bezbjednosti evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata“, rekao je Escobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

U slučaju da se dvije strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Escobar.

Escobar je istakao da "sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose".

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku.

- Prvo, Zajednica će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom. Funkcionisaće u skladu sa Ustavom Kosova, u okviru pravne strukture Kosova. Štaviše, najvažnije je to što se normalizacijom (odnosa) dve države usklađuju i sa evropskim standardima. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao im je 16 modela sličnih aranžmana unutar Evropske unije koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. Dakle, postoji način da se napravi model za udruženje koji ne stvara Republiku Srpsku. U stvari, malo je verovatno da će se ikada pretvoriti u Republiku Srpsku, rekao je Escobar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...