BIO JE VELIKI PRIJATELJ BOSNE: Umro je Tilman Zuelch

"U javnosti Bosne i Hercegovine ostat će upamćen po svom velikom zalaganju za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, kažnjavanje ratnih zločinaca i priznavanje patnje žrtava“, izjavila je Fadila Memišević,

  • Evropa

  • 18. Mar. 2023  

  • 7

Javnost će biti naknadno informisana o datumu komemoracija i sahrane koje će se održati u gradu Goettingenu.

Društvo za ugrožene narode sa svim svojim sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini i predstavništvima u drugim državama obavještava javnost o smrti svog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Društva za ugrožene narode u Njemačkoj, predanog i posvećenog borca za ljudska prava i prava manjina širom svijeta, Tilmana Zuelcha.

"Jučer, 17.marta 2023.godine, u starosti od 83 godine napustio nas je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, neumorni zastupnik žrtava, ugroženih i progonjenih. U javnosti Bosne i Hercegovine ostat će upamćen po svom velikom zalaganju za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, kažnjavanje ratnih zločinaca i priznavanje patnje žrtava“, izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH.

"Imala sam čast i sreću da se zajedno s njim borim za opstanak svoje multikulturalne i multikonfesionalne domovine i da učim upravo od njega. Bio je vizionar i nepokolebljivi borac za pravdu. On i njegova porodica primili su me u svoj dom kada se nakon početka agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu 1993.godine nisam više mogla vratiti u svoju zemlju. Svoj rad na objelodanjivanju istine o počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini u okviru Centra za istraživanje ratnih zločina u Zenici nastavila sam u Goettingenu uz svesrdnu podršku gospodina Zuelcha i postala član njegove porodice. Radili smo danonoćno, organizovali bezbroj demonstracija u svim većim gradovima Evrope, razgovarali sa preživjelim žrtvama masovnih egzekucija, koncentracionih logora, masovnih silovanja, progona i tortura koje su neprestano pristizale u Njemačku i druge evropske države, te svakodnevno izvještavali o razmjerama počinjenih zločina. Upravo Tilman Zuelch je bio prvi aktivista koji je zločine u Bosni i Hercegovini beskomprimisno nazvao pravim imenom – genocid. U vrijeme kada je većina svjetskih i evropskih zvaničnika dešavanja u BiH nazivala građanskim ratom i kategorično odbijala da se umiješa i zaustavi rat, bio je to vrlo hrabar i odvažan čin objaviti dokumentaciju pod nazivom Etničko čišćenje – genocid za Veliku Srbiju. Nije se ustezao da jasno i bez zadrške imenuje odgovorne evropske i svjetske moćnike i izrazi snažnu kritiku označavajući ih suodgovornim za počinjene zločine", navodi Memišević

U Bosni i Hercegovini je Tilman Zuelch uživao veliki ugled, i to posebno među preživjelim žrtvama rata i porodicama ubijenih.

Prepoznati su njegova iskrenost, svesrdna i ogromna podrška i dosljedan stav da svi odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni, a žrtve obeštećene.

"Brojna su priznanja koja su u BiH dodijeljena Tilmanu Zuelchu za njegov rad i ogroman doprinos u objelodanjivanju informacija o počinjenim zločinima. Pored priznanja Predsjedništva BiH posebno draga su mu bila priznanja udruženja žrtava, među njima Potočarska povelja i nagrada Srebrenica juli 1995., priznanja Saveza logoraša i brojnih drugih. S ponosom je uvijek isticao titulu počasnog građanina Sarajeva koja mu je dodijeljena 2014.godine, kao i počasno članstvo u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te svoje bliske veze s Hrvatskim narodnim i Srpskim građanskim vijećem. Nikada nije izgubio nadu u budućnost Bosne i Hercegovine, jedinstvenu i bez entiteta s multikulturalnom vladom. Njegov primjer ćemo i dalje slijediti i nikada posustati na putu postizanja pravde vođeni njegovom krilaticom – ne biti slijep ni na jedno oko“, izjavila je Belma Zulčić, direktorica Društva za ugrožene narode za BiH.

Tilman Zuelch je rođen 1939.godine u Deutsch Libau (današnja Češka). Kao dijete doživio je progon iz istočnih dijelova tadašnje Njemačke i s porodicom se nastanio u Hamburgu gdje studira i živi sve do 70ih godina prošlog stoljeća. Godine 1968. iz protesta zbog humanitarne katastrofe u Bijafri osniva Inicijativu za pomoć Bijafri koja već naredne godine prerasta u Društvo za ugrožene narode i za svoje sjedište određuje univerzitetski grad Goettingen.

Gotovo da ne postoji ugrožena i manjinska etnička grupa kojoj Tilman Zuelch i njegovo Društvo za ugrožene narode nisu bili posvećeni. Posebno se snažno zalagao za Rome kao žrtve Hitlerovog režima i uspješno iznudio od njemačke Vlade da se Romi priznaju kao žrtave holokausta u Drugom svjetskom ratu. Njegov snažni angažman za Kurde u Iraku koji su postali žrtve režima Saddama Husseina imao je za posljedicu prekid izvoza određenih vrsta oružja iz Njemačke. S mnogo svog humanističkog i intelektualnog žara zalagao se i za prava američkih urođeničkih naroda, ugroženih etničkih grupa u Kini i Rusiji, kao što je štitio ugrožene narode na Bliskom Istoku, u afričkim i azijskim zemljama.

Odlikovan je najvišim njemačkim priznanjem „Savezni krst za zasluge“, Nagradom za publicistiku Donje Saksonije, Nagradom za mir grada Goettingen kao i nagradom Centralnog savjeta Sinti i Roma za poseban doprinos i podršku u zaštiti prava Roma širom svijeta.

Javnost će biti naknadno informisana o datumu komemoracija i sahrane koje će se održati u gradu Goettingenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...