SIMULTANI UDARI NA VIŠE MJESTA: Vojni analitičar Marinko Ogorec najavljuje veliku ukrajinsku protuofanzivu...

- Svi želimo uništiti neprijatelja, početi ofanzivu i izbaciti ga iz Ukrajine, a možda i dalje od naših granica, kaže Sirski,

  • Svijet

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 1

Dok se gotovo cijeli svijet na ovaj ili onaj način bavi ruskom agresijom na Ukrajinu, ukrajinska vojska već se neko vrijeme priprema za najavljenu protuofenzivu.

Dok neki ukrajinski vojnici vode iscrpljujuću bitku za Bahmut, najtežu od početka rata, drugi prolaze obuku u zemlji i inozemstvu. Simulirajući pravu bitku, u šumama nedaleko od bjeloruske granice uvježbavaju ofanzivne akcije.

- Najvažnije je postići da vojnici budu psihički čvrsti kad se nađu pred izazovima u borbi, kaže ukrajinski vojnik Viktor Lukianok.

Njihove kolege u Španjolskoj završili su jednomjesečnu obuku na njemačkim tenkovima Leopard. Zapadne zemlje obećale su Ukrajini oko 80 Leoparda, Poljska je određeni broj već isporučila, a Sjedinjene Države obećale su 30-ak tenkova Abrams.

- Iako su ovi tenkovi različiti od njihovih, mnoge su funkcije iste, što je omogućilo da za mjesec dana budu vrlo dobro pripremljeni, kaže španjolski vojni instruktor Contreras.

Zapovjednik tenkovske brigade Leonid Hoda tvrdi da će se upotrebom zapadnih tenkova promijeniti taktika u tenkovskim bitkama jer imaju veći domet i moguće je uništiti neprijatelja prije nego što dođete u domet njegove paljbe.

Visoki ukrajinski zapovjednik rekao je da je odbrana Bahmuta bila nužna kako bi Ukrajina dobila vrijeme potrebno za pripremu velike proljetne protuofenzive. Nju je nedavno u Bahmutu najavio i general Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga.

- Svi želimo uništiti neprijatelja, početi ofanzivu i izbaciti ga iz Ukrajine, a možda i dalje od naših granica, kaže Sirski, najuspješniji ukrajinski general koji je obranio Kijev i zapovijedao lanjskom protuofenzivom u Harkivskoj oblasti, kada je oslobođeno 12.000 kvadratnih kilometara.

Neki vojni analitičari izražavaju sumnju u to da je ukrajinska vojska sposobna izvesti protuofenzivu zbog velikih gubitaka. Washington Post nedavno je procijenio da je riječ o 120.000 poginulih i ranjenih vojnika. Vojni stručnjak Marinko Ogorec za HRT kaže da ima mnogo nepoznanica vezano za mogući ukrajinski napad.


- Oni kažu da imaju spremnih 8 brigada plus snage koje su operativne i koje su na terenu. To je značajan potencijal s kojim bi se moglo krenuti u ofenzivu. Opet, sve zavisi od toga kako će druga strana reagirati, što druga strana ima za suprotstaviti tome, tako da je to vrlo upitna situacija, naglašava vojni analitičar Marinko Ogorec.

Očekuje se da bi Ukrajinci mogli udariti istodobno na više mjesta - preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, u Zaporiškoj prema Melitopolju, u Doneckoj prema Mariupolju, kako bi izbili na Azovsko more i presjekli kopneni koridor koji povezuje poluotok Krim s Rusijom, koji bi tada Rusima bilo gotovo nemoguće braniti. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...