DUNJA MIJATOVIĆ, KOMESARKA VIJEĆA EVROPE ZA LJUDSKA PRAVA : "Vlasti RS-a moraju istražiti napad na LGBTI aktiviste"

Projekcija filma u organizaciji LGBTI aktivista bila je planirana za subotu 17. marta u Banjoj Luci. Neposredno prije događaja policija je izdala zabranu, zbog sve češćih prijetnji nasilnih grupa.

  • Vijesti

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 3

Nasilje pokrenuto protiv LGBTI osoba, branitelja ljudskih prava i novinara u Banjoj Luci prošle subote predstavlja “zabrinjavajući i opasan razvoj događaja i kršenje prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja”, kazala je danas Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava. Pozvala je vlasti da osude i istraže incident, te procesuiraju odgovorne.

Projekcija filma u organizaciji LGBTI aktivista bila je planirana za subotu 17. marta u Banjoj Luci. Neposredno prije događaja policija je izdala zabranu, zbog sve češćih prijetnji nasilnih grupa.

“Prijetnja nasiljem nad sudionicima skupa nije dovoljan razlog za zabranu okupljanja. Naprotiv, uključuje pozitivnu obavezu vlasti da osiguraju da sudionici mogu održati svoj događaj i ostvariti svoja prava na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja bez straha od nasilja ili odmazde, bilo od državnih ili nedržavnih aktera”, naglasila je Mijatović.

Dodaje kako države članice Vijeća Europe imaju obavezu provoditi ljudska prava bez diskriminacije, te da svi građani Bosne i Hercegovine imaju ista ljudska prava i moraju ih ravnopravno ostvarivati.

“To znači da LGBTI osobe, kao i svi ostali, moraju imati mogućnost mirnog okupljanja, bez nasilja i govora mržnje”, dodala je.

Osvrnula se i na navodno nedjelovanje policije u toku incidenta.

“Optužbe da je policija propustila intervenirati kada su sudionicima prijetile i napadale nasilne grupe moraju se učinkovito istražiti. Ako se optužbe potvrde, vlasti moraju pozvati odgovorne na odgovornost. Također bi trebali izdati jasne upute policiji kako bi osigurali učinkovitu zaštitu LGBTI i drugih događaja u budućnosti”.

Ponovila je kako je odlučna akcija nadležnih od ključne važnosti.

“Oni koji se protive LGBTI pravima ne poštuju svoju predanost ljudskim pravima općenito. Njihovi postupci su u suprotnosti s našim zajedničkim europskim vrijednostima dostojanstva, uključenosti, jednakosti i poštivanja vladavine prava. Od vitalne je važnosti da vlasti poduzmu odlučnu akciju kako bi osudile govor mržnje i netoleranciju, te da jasno stave do znanja da su LGBTI osobe sastavni dio društva i da se njihova ljudska prava moraju poštivati”.

Solidarišem se s LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini i Vanjom Stokić i svim ostalim novinarima i aktivistima koji se bore za svoja prava. I dalje ću pažljivo pratiti razvoj događaja, zaključila je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...