BUDITE OPREZNI: Ovi neobični simptomi mogu ukazivati na rak…

S godinama može doći do promjena u boji i visini glasa. No ako se pojavi promuklost koja ne prolazi, trebalo bi se obratiti liječniku.

  • Zdravlje

  • 22. Mar. 2023  

  • 0

Iako postoji cijeli niz bolesti koje izazivaju strah kod ljudi, rak je vjerovatno jedna o kojoj mnogi ne žele ni razmišljati. No činjenica je da sve više ljudi u svijetu boluje od raka, ali i da mnogi bolest otkriju tek u uznapredovaloj fazi.

Jedan od razloga zasigurno je preskakanje redovnih liječničkih pregleda na kojima bi se otkrili simptomi ili bolest u ranijoj fazi. Ali razlog su i neobični simptomi koje liječnici često ne mogu objasniti ili ih povezuju s drugim bolestima.

Časopis Health napravio je popis neobičnih i pomalo čudnih simptoma koji se mogu pojaviti, a koji mogu i ne moraju signalizirati da se u tijelu nešto događa. U svakom slučaju, ako primijetite neki novi ili nepoznati simptom, posjetite liječnika. Što prije razgovarate s liječnikom i obavite pretrage, veće su šanse da ćete se simptoma riješiti.

Problemi s mjehurom

Čovjek u prosjeku dnevno mokri šest do sedam puta i iz tijela izbaci i do dvije litre urina. No ako odjednom primijetite da svako malo morate na WC ili se boja mokraće promijenila, možda ne bi bilo loše porazgovarati s liječnikom.

Urinarni simptomi najčešće ukazuju na infekciju mokraćnog sistema, ali isto tako mogu biti simptomi dijabetesa i raka mokraćnog mjehura. Primijetite li krv u urinu, vjerovatno je problem i infekciji ili bubrežnom kamencu. Svakako posjetite liječnika kako biste otkrili u čemu je riječ i uvjerili se da se radi o infekciji, a ne raku bubrega ili mjehura.

Kvržice ili oteknuća u prsima, vratu ili ispod pazuha

Ponekad su kvržice koje se pojave u potpunosti bezazlene. No, ako se ne smanjuju i bolne su na dodir, a nalaze se na prsima, vratu ili ispod pazuha, trebali biste se obratiti liječniku. Kvržice ili otekline najčešće su otečeni limfni čvorovi koji su reagirali na bakterijske ili virusne infekcije u tijelu. Ali mogu i biti simptom ozbiljnije bolesti. Pogotovo ako uz kvržice osjetite i bolove prilikom gutanja ili pijenja alkohola.

Naime, jedna medicinska studija opisala je slučaj 31-godišnjaka koji je osjećao jaku bol nakon nekoliko gutljaja alkohola. Biopsija je potvrdila da boluje od Hodgkinova limfoma. S obzirom na to da ta bolest može započeti bilo gdje u tijelu, ali najčešće u limfnim čvorovima, treba obratiti pozornost na njihove promjene.

Osim toga, kvržice na vratu mogu signalizirati i probleme sa štitnjačom. Pogotovo ako primijetite i druge simptome među kojima su opća slabost, neobjašnjivo povećanje tjelesne mase, nervoza, razdražljivost i ubrzano kucanje srca.

Bolovi u kostima

S godinama se u tijelu pojavljuju "misteriozni" bolovi koje možemo pripisati starenju, nedovoljnom kretanju ili jednostavno nekoj nesvjesnoj ozlijedi. No bol u kostima može biti i posljedica infekcije, osteoporoze ili raka.

Neobjašnjiva bol u kostima, pogotovo onima u kralježnici, zdjelici i rebrima, može biti znak multiplog mijeloma, odnosno raka stanica krvne plazme. Bolovi u kostima u kombinaciji s vrućicom, umorom ili gubitkom težine mogu biti znak leukemije.

U svakom slučaju, ako potraje, obratite se liječniku.

Promjene na dojkama

Svaka promjena na dojkama (i kod žena i kod muškaraca) signalizira da nešto nije u redu. Pojavi li se iscjedak iz bradavice koji može biti krvav i samo iz jedne dojke, obvezno se obratite liječniku.

Primijetite li da se koža na dojci i samoj bradavici promijenila, osjećate li svrbež, trnce, perutanje i ljuštenje, također se obratite liječniku. Pogotovo ako istovremeno primijetite i promjene na samoj bradavici (iscjedak, zadebljanje kože, spljoštena bradavica).

Također, ako primijetite oticanje dojke, udubljenje, bol, promjene u veličini i obliku, posjetite liječnika. Pojedini oblici raka dojke mogu biti izuzetno agresivni i što ih se ranije otkrije, veće su šanse za izlječenje.

Nadutost i bolovi u trbuhu

Povremeni osjećaj nadutosti ili bolovi u trbuhu, pogotovo nakon obilnog jela ili više alkohola, ne bi trebali izazivati zabrinutost. No ako se nadutost i bolovi pojavljuju u isto vrijeme ili ih prate dodatni simptomi, trebalo bi se obratiti liječniku.

Uz probleme s probavnim sistemom, koji mogu biti posljedica sindroma iritabilnog crijeva, kod žena mogu signalizirati i rak jajnika. Naime, u rijetkim slučajevima on izaziva osjećaj nadutosti i nelagode u zdjelici. Ako u obitelji već imate povijest raka jajnika, to može značiti da imate povećan rizik za razvoj te bolesti i trebali biste češće ići na kontrole.

Promjene u glasu

S godinama može doći do promjena u boji i visini glasa. No ako se pojavi promuklost koja ne prolazi, trebalo bi se obratiti liječniku.

Naime, upravo je promuklost jedan od simptoma raka grkljana i glasnica. Uz promuklost, simptomi mogu biti bol u grlu, uhu, bol kod gutanja ili pojava kvržice na vratu.

Ako se ne otkrije na vrijeme, rak grla može se proširiti na štitnjaču, jednjak ili dušnik.

Spušteni kapak

Spuštanje gornjeg kapka (na jednom ili oba oka), može biti posljedica starenja, ozljede ili, u rijetkim slučajevima, tumora na plućima.

Liječnici su kod raka pluća koji počinje u gornjem dijelu pluća otkrili jedan od simptoma može biti jaka bol u ramenu, spušteni kapak, sužena zjenica, ali ne i kašalj. Upravo zbog svojeg položaja na vrhu pluća, može se proširiti i na obližnje tkivo, kao što su kralješci i rebra.

Bol u uhu

Povremena bol u uhu nije ništa neobično, no kad uho stalno boli, a nema tragova infekcije, može značiti da problem uopće nije u uhu, već u ustima. Naime, upravo je dugotrajna bol u uhu povezana s oralnim rakom. Rak koji se pojavljuje u usnoj šupljini ili na korijenu jezika, a tijekom širenja zahvaća i živce, zbog čega osoba može osjećati bol u uhu.

Ako bol u uhu traje tjednima, a nema tragova upale ili infekcije, bilo bi dobro obaviti dodatne pretrage kako bi se otkrio uzrok boli, piše Health.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...