OPOMENA PUTINU! NATO BOMBARDERI POLETJELI U PRATNJI LOVACA: Tutnji nebo iznad Evrope, "Stratosferske tvrđave" u akciji (VIDEO)

Situacija se dodatno zaoštrava

  • Evropa

  • 22. Mar. 2023  

  • 0

Par američkih bombardera B-52 učestvovao je u misiji iznad Evrope sa još tri saveznika iz NATO-a u demonstraciji snage vojne alijanse, piše Daily mail. Spektakularni snimak misije, snimljen iz pilotske kabine jednog od dva bombardera B-52 "stratofortres" sa nuklearnom sposobnošću, prikazuje njegov pandan kako se uzdiže iznad oblaka pored borbenih aviona iz Španije, Italije i Rumunije.

Zračna komanda NATO-a objavila je na Twitteru da "B-52 treniraju sa savezničkim vazduhoplovnim snagama tokom svoje BTF misije jačanja našeg evroatlantskog partnerstva" usred pojačanih tenzija u regionu. Nije odmah bilo poznato kada i gdje je snimak napravljen, ali su detalji misije objavljeni nakon što je ruski borbeni avion presreo par B-52 iznad Baltičkog mora dok su letjeli blizu ruskog zračnog prostora.

Do toga je došlo i nakon što je kineski predsednik Xi Jinping završio posjetu Rusiji, koju je opisao kao "putovanje prijateljstva, saradnje i mira", kritikujući Washington zbog pružanja vojne podrške Ukrajini po povratku u Peking.

Putovanje koje je završeno u srijedu je ukazalo da nema novog napretka u okončanju krvavog sukoba između Rusije i Ukrajine, dok je učvršćivao Putinov položaj u odnosu na Kinu usred sve većih napora da se on i njegova vlada izoluju na međunarodnom planu.

Zajednička zračna misija NATO-a također je uslijedila pošto je rusko ministarstvo odbrane u utorak saopćilo da je jedan Su-35 presreo dva strateška bombardera B-52 dok su u ponedjeljak letjeli ka ruskoj granici. Ruski avion se vratio u bazu nakon što se ogromna američka letjelica udaljila nakon napetog susreta. To je također uslijedilo nakon pada američke vojne bespilotne letjelice 14. marta u Crno more nakon što su je presreli ruski avioni, u prvom poznatom direktnom vojnom susretu između Rusije i SAD od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...