NEUGODNO IZNENAĐENJE: Na dnu okeana otkriven fenomen koji je zabrinuo naučnike

Nakon što je otkriven na obali Aljaske, “Blob” se brzo proširio obalom Tihog okeana sve do Meksika i tamo se zadržao mnogo duže od očekivanog. Zatim su 2014. plutače za mjerenje temperature u blizini Oregona u SAD-u izmjerile nagli skok temperature mora od sedam stepeni Celzijusa u manje od sat vremena.

  • Jeste li znali

  • 23. Mar. 2023  

  • 0

U 2013. naučnici su otkrili "monstruozni" toplotni val nazvan "The Blob" na obali Aljaske. To se brzo proširilo obalom Tihog okeana, gdje je zabilježen nagli i izražen skok temperature. Sve do nedavno naučnici nisu mogli u potpunosti objasniti ovaj fenomen, ali nove metode modeliranja sada su ih dovele do nekih zabrinjavajućih spoznaja.

Nakon što je otkriven na obali Aljaske, “Blob” se brzo proširio obalom Tihog okeana sve do Meksika i tamo se zadržao mnogo duže od očekivanog. Zatim su 2014. plutače za mjerenje temperature u blizini Oregona u SAD-u izmjerile nagli skok temperature mora od sedam stepeni Celzijusa u manje od sat vremena.

Šta se tada događalo, naučnici nisu mogli tačno objasniti. Nova metoda modeliranja istraživača američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) približila je naučnike odgovorima. Utvrdili su da su morski toplotni valovi sposobni razviti se ne samo na površini, već i duboko ispod nivoa mora, piše portal ScienceAlert.

U istraživanju, čiji je glavni autor klimatolog Dillon Amaya iz NOAA-e, također su otkrili da se toplotni valovi u dubokom moru mogu pojaviti u kombinaciji s toplotnim valovima na površini ili čak kada nema znakova zagrijavanja na površini. Analiza morskog pojasa oko Sjeverne Amerike pokazala je da dubokomorski toplotni valovi mogu biti mnogo intenzivniji i mogu trajati duže od onih koji se javljaju na površini. Međutim, to se može razlikovati od obale do obale.

Korištenje nove metode modeliranja podataka iz okeanskih dubina

Površinske morske toplotne valove istraživači su proučavali više od desetljeća, ali su uvijek bili ograničeni na mjerenje površinske temperature pomoću temperaturnih plutača, brodova ili satelita. Međutim, teže je doći do podataka o temperaturama u dubinama okeana. Dostupni su neki podaci o temperaturi dubokog okeana, ali nedostatni. Stoga su se naučnici u najnovijem istraživanju oslanjali prvenstveno na podatke dobivene na površinama. Oni su zatim uneseni u najnovije računalne modele koji mogu simulirati prodor velikih valova vode iz dubina okeana prema površini.

“Prvi put smo dobili takav uvid u dubine i dobili podatke o tome kako se ovako ekstremni događaji razvijaju na morskom dnu”, rekao je Amaya.

Dubokomorski toplotni valovi mogu se pojaviti, a da se ne primijeti

Analiza se usredotočila na istočnu i zapadnu obalu Sjeverne Amerike. Za simulaciju su naučnici analizirali podatke prikupljene između 1993. i 2019, stvarajući temperaturnu sliku dna okeana.

“Ne samo da dubokomorski toplotni valovi mogu trajati duže od površinskih toplotnih valova, u mnogim područjima njihov intenzitet može premašiti onaj površinskih morskih toplotnih valova”, dodao je Amaya.

Analiza je također pokazala da se u područjima gdje je vodena površina plića te se miješaju površinske i dubinske vode istovremeno pojavljuju obje vrste valova. Može doći do skokova u temperaturnim promjenama između 0,5 i 5 stepeni Celzijusa.

U područjima veće dubine mogu se pojaviti dubokomorski toplotni valovi bez ikakvih znakova površinskog zagrijavanja. To znači da duboka mora mogu nastati, a da se ne primjećuju na površini. To bi se primijetilo tek kada bi se štetni učinci počeli pojavljivati.

Negativan utjecaj na morski ekosistem

Posljedice dubokomorskih toplotnih valova mogu se vidjeti u rastu otrovnih algi i morskom cvjetanju. Naučnici su zabrinuti zbog negativnog utjecaja koji bi ovakva pojava mogla imati na cijeli morski ekosistem, na populaciju morskih ptica zbog nedostatka morske hrane, ali i na ribarsku industriju. Između ostalog, dolazak invazivnih jata riba u jugoistočno obalno područje Sjedinjenih Država povezuje se s neobično toplim morem između površinskih i dubokih voda.

Naučnici taj fenomen povezuju s globalnim zagrijavanjem

Naučnici stoga smatraju da njihova otkrića pokazuju da bi više pažnje trebalo posvetiti proučavanju dubokomorskih toplotnih valova i uspostavi sistema praćenja koji će moći proučavati učinke tih pojava. To bi nam moglo pomoći da bolje razumijemo šta se dogodilo u prošlosti i pripremiti nas za ono što je pred nama.

“Jasno je da postoji potreba da se više usredotočimo na okeansko dno, koje je dom mnogim neprocjenjivim životinjskim vrstama na koje morski toplotni valovi mogu znatno drugačije utjecati nego oni na površini”, rekao je oceanograf NOAA Michael Jacox.

Dodao je da ne samo da moramo biti svjesni toga kako korištenje fosilnih goriva ispituje granice okeanskih ekosistema, već i da su svjetski okeani apsorbirali oko 90 posto sve viška topline generirane globalnim zagrijavanjem. Zbog toga postoji i 20 puta veća šansa za nove duboke morske toplotne valove slične “Blobu”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...